Annons

Annons

10 sätt att stärka skelettet

Benskörhet är en av våra stora folksjukdomar. Men du kan hjälpa till att stärka ditt skelett – och just nu är det extra lätt. Här listar vi 10 smarta tips för ditt skelett!

Dela
(0)

Nu är det lätt att fylla på D-vitaminförrådet!

 

Vi svenskar toppar världsstatistiken när det gäller benskörhet, bara våra norska grannar har lika stora problem. Främst beror det på bristen av sol och D-vitamin. Låga nivåer av D-vitamin ökar nämligen nivån av bisköldkörtelhormon som kalkar ur skelettet. D-vitamin hjälper också kroppen att ta upp kalcium ur kosten, skelettets stora stärkare. Nästan 99 procent av det kalcium som finns i kroppen lagras i skelettet, men mineralet behövs också för att hjärtat, musklerna, blodet och nerverna ska kunna fungera normalt. Har vi inte tillräckligt med kalcium i kosten tar kroppen från sina lager i skelettet, vilket ökar risken för benskörhet. Men med rätt kost och livsstil kan du både minska risken och få ett starkare skelett.

Annons

 

1. Gröna bomber

Mörka bladgrönsaker är riktiga kalciumbomber. Både broccoli, grönkål, spenat, bladselleri och gröna bönor har hög halt av kalcium. Ät gärna 300 g om dagen.

Läs mer: Bär – därför är de så nyttiga

 

2. Laddade fiskar

Lax, makrill och sill är alla fyllda med D-vitamin. Sardiner och lax är också stora kalciumkällor, vilket gör laxen till en dubbel nyttobomb.

 

3. Det vita guldet

Ett glas mjölk eller yoghurt innehåller 300 milligram kalcium, vilket är en fjärdedel av den beräknade dagsdosen för en kvinna 50+. Även några skivor ost på smörgåsen ger samma effekt. Fettsnåla mejeriprodukter, som lättmjölk och margarin, berikas med vitamin D och blir därmed en extra bra källa.

Läs mer: Maten som får dig att sova gott

 

4. Tanka sol!

Solen är vår viktigaste D-vitaminkälla. Vårt eget solskensvitamin produceras av huden när vi utsätts för UVB-strålning. Så ut och njut av sommaren, lapa sol och fyll på ditt förråd av D-vitamin – men var försiktig så du inte bränner dig.

 

5. Kalkrik törstsläckare?

Vanligt dricksvatten innehåller både kalcium, jod och magnesium. Beroende på var du bor kan halten av kalciumjoner vara ganska hög, vilket ger ett kalkrikt och hårt vatten. Områden med kalkhaltiga bergarter, som t ex runt Uppsala, Gotland och vissa delar av Skåne, har ofta hårt vatten, dvs över 14 dH . Största delen av landet (ca 80 %) har dock mjukt vatten (0–6 dH).

Läs mer: Så påverkar jod sköldkörteln 

 

6. Smått är gott

Sesamfrön innehåller mycket kalcium och i mandlar hittar du kalium, en mineral som hjälper kroppen att ta upp kalcium från maten. Nötter i allmänhet är rika på protein, som också är viktigt för din benhälsa.

 

7. Motionera mera

Fysisk aktivitet är en viktig källa för att förebygga benskörhet. Om du dessutom stampar i lite extra när du går eller dansar förstärks effekten.

 

8. Spar på saltet!

För mycket salt i maten försvårar upptagningen av kalcium. Äter du salt mat ofta är risken stor att du kissar ut det kalcium du fått i dig.

Läs mer: Rätt mat och motion för din ålder

 

9. Dags att fimpa?

Visste du att rökning skadar bencellerna och hindrar kroppen från att använda östrogen, kalcium och D-vitamin? Och att alkohol kan sätta stopp för ny benmassa? Se över din livsstil, för skelettets skull.

 

10. Söta godsaker

Apelsiner, aprikoser och torkade fikon är rena godiset för ditt skelett med sin höga halt av kalcium.

 

 

 

Läs mer: 

17 livsmedel som gör dig piggare

7 fröer som gör underverk för hälsan

7 skäl att promenera mera

 

Text: Christina Mellberg

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…