Annons

Annons

10 sätt att lindra värken

Ont i rygg och leder? Vår sjukgymnast Åsa Rippe visar här 8 olika produkter som kan lindra smärtan. Bra att ha hemma – eller att ge i julklapp till den som behöver extra omtanke.

Dela
(0)

10 sätt att lindra värken

1. Spikmatta

spikmatta-rosa-jpg.jpg

En vilostund på spikmattan mjukar upp spända och stela muskler i rygg, nacke och axlar. Lifes matta består av 210 hårda lotusblommor som är placerade i ett geometriskt mönster som stimulerar akupressurpunkterna i kroppen och ger en skön avslappning.

Annons

Lifebutiken, 299:–

 

2. Vetevärmare

120093-rehabklapp4-jpg.jpg

Vetevärmaren är en klassiker som finns i många modeller, Julas tillhör de mer prisvärda. Bomullskudden är fylld med halländskt vete och värms upp i mikro eller ugn för att sedan mjuka upp trötta och spända muskler. Den kan även läggas i frysen och användas som kylpåse.

Jula, 99:90

3. TENS/EMS-massageapparat

34-7049-1-jpg.jpg

TENS-apparater (TENS står för transkutan elektrisk nervstimulering) används för att minska och lindra smärta. Med hjälp av elektroder, som fästs på de muskler du vill behandla, skickar apparaten ut en svag stimulerande ström genom muskeln. Clas Ohlsons apparat har tre funktioner i en, elektroterapi med lågintensiva och korta impulser som öka cirkulationen, elektronisk muskelstimulering och massage.

Clas Ohlson, 499:–

4. Foamroller

Foamroller är en kompakt cylinder av skumgummi som kan användas vid stabilitetsträning och som massageredskap för hela kroppen. Lägg dig på sidan på foamrollern och rulla när du har ont i höften, eller på rygg för att mjuka upp musklerna. Förbättrar rörligheten, ökar blodcirkulationen och lindrar muskelvärk.

Rusta, 199:–

5. Knä- och armbågsskydd

120093-rehabklapp12-jpg.jpg

Back on Tracks led – och muskelskydd vänder sig till alla med värk, artros och stela muskler. Skydden är tillverkade i funktionstextilier där keramiska partiklar smälts in i trådarna i tyget. På så sätt återreflekteras kroppsvärmen till en värmestrålning som kan jämföras med långvågig infraröd strålning.

Knäskyddet kan användas både när du motionerar eller vilar. I skyddets sidor finns två mjuka böjliga skenor som förstärker stödet och på framsidan finns ett avtagbart reglerbart spänne, 310:–

Armbågsskyddet ger effektivt stöd vid musarm och tennisarmbåge. Kan även användas vid kroniska besvär som behandlats med kortisonsprutor, 258:–

Back On Track. Säljs över hela Sverige, hitta din butik på www.backontrack.com eller ring 018-59 05 55.

6. Värmande massageolja

94521077-original-tif.jpg

Att massera spända muskler är alltid skönt och med en värmande massageolja förstärks effekten. Apotekets oparfymerade massageolja är för all typ av egenvårdsmassage och innehåller vegetabilisk olja som fuktar och mjukgör huden.

200 ml, Apoteket, 98:–

7. Kyl- och värmedyna

Ibland är det kyla som behövs för att lindra smärtan, ibland värme. Apotekets kyl- & värmedyna kan ligga i frysen, redo att lindra vid akuta skador eller värmas i hett vatten eller i mikrovågsugn.

Apoteket, 68:–

 

8. Ormsalva Aktiv

Ormsalva Aktiv

Värmande liniment med rapsolja för massage av spända, stela muskler och leder. Innehåller värmande hästfibbla, chili och rosmarinolja samt kylande, sammandragande mentol och pepparmintsolja.

100 ml, Apotek Hjärtat, 129:–

9. Vheat värmeplåster

vheat-varmeplaster-4-st-jpg.jpg

Engångs-värmeplåster som sätts på huden och ökar blodcirkulationen och temperaturen till 40 grader kan hjälpa spända, värkande muskler att lättare slappna av så att smärtan minskar. Plåstret avger en jämn värme i 8–10 timmar.

Apotek Hjärtat, 4 st 109:–

 

 

Läs mer:

Kamma bort din värk

Anna-Lenas ledvärk försvann med nyponpulver

20 huskurer som håller dig frisk

 

AV CHRISTINA MELLBERG

FOTO: GUGGE ZELANDER OCH PRODUKTBILDER


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…