Annons

Annons

10 saker du inte visste om kaffe

I dag firar vi kaffets dag! Men vad vet du egentligen om den populära drycken? Kaffet har en spännande historia... Här är 10 intressanta fakta om just kaffe!

Dela
(1)

10 saker du inte visste om kaffe

1. Vi svenskar dricker näst mest kaffe i världen, tio kilo per person och år. Bara finländarna dricker mer.

2. Från hamnstaden Mocka vid Röda havet har kaffebönor skeppats ut i världen. Staden har gett namn åt drycken som dricks ur små mockakoppar.

Annons

3. Irish coffee består av kaffe, whisky, socker och vispad grädde. Joseph Sheridan serverade den första på en flygplatsrestaurang på 1940-talet, drinken hade han skapat för att värma frusna resenärer.

Läs mer: 3 anledningar att inte slänga kaffesumpen 

4. I Etiopien, som är kaffets ursprungsland, har man druckit kaffe i över 2 000 år. Till Sverige kom javan 1685.

5. Melitta Bentz la 1908 ett runt läskpapper i en behållare med hål i botten när hon skulle brygga kaffe. Melittafiltret var uppfunnet! Med maken Hugo startade hon masstillverkning i hemstaden Dresden.

6. 1756 förbjöds kaffedrickande av Sveriges riksdag. Drycken har sedan varit olaglig i olika omgångar fram till 1823.

7. Den danska författaren Karen Blixen drev en kaffefarm i Kenya. Det skrev hon sedan om i boken Den afrikanska farmen. Boken blev 1985 filmen Mitt Afrika med Meryl Streep och Robert Redford.

Läs mer: Så får du kaffet att behålla aromen 

8. Snabbkaffet uppfanns 1901 av japanen Satori Kato i Chicago. Det frystorkade pulvret kom till Sverige 1942 och blev snabbt populärt.

9. Under andra världskriget ransonerades kaffet och surrogat gjordes bl a på rostat spannmål, cikoria, ekollon och maskrosrot.

10. Kafferep med sju sorters kakor hade sin höjdpunkt i mitten av 1900-talet. Men varför heter det rep? Två förklaringar finns: Deltagarna repade tygstycken till bindor medan de drack kaffe eller så repartiserade de, dvs delade på kostnaderna för kalaset.

 

Läs mer:

Kafferep med 107 sorters kakor

Testa dina kunskaper om choklad i vårt quiz

Cheesecake med kaffe och choklad

 

Av: Anette Bülow

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(1)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…