Annons

Annons

10 oväntade saker du kan använda bikarbonat till

Bikarbonat kan användas till SÅ mycket mer än att bara baka med. Använd det för rengöring, i tvätten och i avloppet till exempel. Här är 10 oväntade saker du kan använda bikarbonat till!

Dela
(4)

Foto: IBL Bildbyrå

1. Rengör kök och badrum

Bikarbonat är något av ett universalmedel när det kommer till rengöring. Testa att använda det till kaklet, badkaret, toaletten, vasken, handfatet, kylen och frysen till exempel. Ta lite bikarbonat på en fuktig trasa eller svamp och gnugga in. Skölj eller torka av efteråt och njut av att se smutsen följa med!

2. Ta bort dålig lukt

Bikarbonat kan också göra underverk för dålig lukt. Placera lite av pulvret i botten av sophinken eller tvättkorgen, på en assiett i kylskåpet eller varför inte i gympaskorna – vips har lukterna neutraliserats.

3. Ta bort vidbränd mat

Foto: IBL Bildbyrå

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Mat som kokat över och lämnat fula och svårborttagna fläckar på spisen mår bra av en bikarbonatbehandling. Häll först på ättika och sedan lite bikarbonat. Låt verka innan du sedan torkar bort blandningen – och smutsen – med en trasa och ljummet vatten. Har maten bränt fast i kastrullen? Gör så här: häll i vatten så att det täcker kastrullbotten och lite till. Tillsätt två teskedar bikarbonat, låt koka upp och sedan svalna. Nu kan du lätt skrapa bort matresterna.

Läs också: 4 effektiva och billiga rengöringsmedel du garanterat redan har hemma

4. Fixa avloppet

När vattnet börjar rinna trögt i vasken eller handfatet är det läge att försöka lösa upp eventuella proppar och avlagringar. Häll först i bikarbonat i avloppet. Fyll sedan på med vinäger tills det börjar bubbla och brusa. Låt blandningen verka en stund innan du häller på riktigt hett vatten.

5. Fräscha upp mattor och möbler

Sprid ut lite bikarbonat på dina mattor och möbelklädslar. Pulvret hjälper till att ta bort gammal, instängd lukt och fräschar upp tyget. Låt verka i ungefär 15 minuter innan du dammsuger bort det. Det här knepet funkar också i hundkorgen.

Läs också: Så ofta borde vi städa – egentligen

6. Få bort kritstreck från väggen

Foto: IBL Bildbyrå

Har barnen eller barnbarnen använt väggen som ritpapper? Ta lite bikarbonat på en fuktig trasa och skrubba försiktigt bort kritresterna. Behandlingen kan med fördel också användas om man råkar få bläck eller möbelskrap på målade väggar.

7. Fräscha upp tvätten

Nästa gång du tvättar, tillsätt lite bikarbonat i facket för sköljmedel. Bikarbonat hjälper till att fräscha upp färgerna, gör kläderna mjukare och ger en frisk doft.

8. Blanda ut schampot

Foto: IBL Bildbyrå

Trot eller ej – bikarbonat kan faktiskt göra underverk med håret. Blanda ut schampot med en liten mängd bikarbonat och tvätta håret som vanligt. Bikarbonatet hjälper till att bygga upp håret och neutralisera pH-värdet efter hårspray och andra produkter. Bikarbonat kan också fungera som ett substitut för torrschampo.

Läs också: 8 ställen nästan alla glömmer när vi städar vardagsrummet

9. Rengör grillen

Om grillen fortfarande står orörd med ingrodd smuts från förra sommaren, kan det vara klurigt att få den ren igen. Testa att strö ut lite bikarbonat över grillen och skrubba sedan bort smutsen.

10. Fräscha upp hårborsten

Förbered en skål med varmt vatten och några skedar bikarbonat. Lägg ner hårborsten i skålen och låt den ligga där ett tag medan oljig smuts och resten från hårprodukter löses upp.

Källor: Land, Good housekeeping, Leva & Bo

 

Läs också:

Så enkelt gör du rent filtret till köksfläkten 

hur-rengor-man-koksflakten-puff

 


Läs mer om:

Dela
(4)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…