Annons

Annons

10 recept som får kilona att rasa!

Sugen på lättlagad och läcker smalmat? Med våra härliga middagar håller du dig mätt samtidigt som du tappar kilon! Följ våra fina recept som ligger på ca 1 200 kcal per dag inklusive frukost och mellanmål!

Dela
(451)

Våra kaloriberäknade frukost– och lunchförslag hittar du här och här!

Missa inte: Marianne och Ove har fått energin tillbaka av Hemmets nyttiga mat!

OBS! Recepten är beräknade för 2 personer.

Kyckling i gräddsås

1. Kyckling i gräddsås: 460 kcal

Bryn 2 kycklingfiléer (à 125 g) i ½ msk smör, salta och peppra under stekningen. Lägg i en ugnsform och stek klart i ugn, 200°, ca 20 min till en innertemperatur på 70°. Torka ur pannan och stek 1 gul och 1 röd paprika i bitar till fin färg i ½ msk smör. Riv ner 1 vitlöksklyfta, salta och peppra och stek 1 min till. Lägg paprikan åt sidan. Häll 1 dl matlagningsgrädde och 1½ dl vatten direkt i pannan. Koka upp och red med 1 msk maizena mörk såsredning. Smaksätt med 1½ msk balsamvinäger, 1½ msk konc kycklingfond och peppar. Tillsätt ½ dl grovhackad basilika och häll såsen över den färdiga kycklingen i formen. Garnera med paprikan och basilikablad. Servera med kokt ris (1 dl okokt).

Annons

 

Fiskgryta med räkor

2. Fiskgryta med räkor: 440 kcal

Skala 300 g räkor. Fräs skalen i ½ msk smör i en kastrull med 2 msk tomatpuré och 1 liten grovhackad gul lök. Häll på 1 dl vitt vin och 3 dl vatten och låt koka 10 min. Sila av ner i en kastrull. Mät upp och tillsätt vatten så att du har 4 dl i kastrullen. Koka upp buljongen och smaka av med ½ tsk timjan, salt och 1 krm cayennepeppar. Tillsätt ½ fänkål i bitar och 200 g skalad tärnad potatis. Låt sjuda 10 min med lock. Lägg i 125 g laxfilé i bitar och 125 g fast vit fiskfilé i bitar. Låt sjuda 3–5 min och lägg ner 2 tärnade tomater samt räkorna. Smaka av och toppa med färsk timjan. Servera med ½ dl lätt crème fraiche smaksatt med ½ finriven vitlöksklyfta och salt.

 

Köttfärssås med pasta

3. Leilas goda köttfärssås: 460 kcal

Koka 120 g spagetti al dente enl anvisn på förp. Spara 2 dl pastavatten när du häller av pastan. Bryn 1 hackad gul lök länge och långsamt i ½ msk smör tills löken är fint brynt och karamelliserad. Tillsätt 250 g nötfärs (10%) och stek smulig. Blanda ner ½ tsk salt, ½ tsk paprikapulver, 1 krm malen kanel, ½ krm saffran, 1 krm socker och 3 msk tomatpuré, stek 2 min till. Vänd ner färsen i den nykokta pastan, späd med 1 dl pastavatten och värm i 3 min under försiktig omrörning. Späd ev med mer pastavatten. Servera med grönsallad.

 

Italienska köttbullar i tomatsås

4. Italienska köttbullar i tomatsås: 560 kcal

Blanda 2 msk ströbröd, 2 msk vatten och 1 litet ägg i en bunke. Låt stå 5 min. Vänd ner 2 msk finhackad gul lök, 1 msk hackad färsk timjan, finrivet skal av ½ stor citron, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Rör ner 250 g nötfärs (10 %) och rör till en smidig färs. Rulla 10 stora köttbullar. Stek runt om i ½ msk smör i 5 min. Koka upp 2 dl krossade tomater med 1 dl vatten, 1 msk hackad timjan, 1 finriven vitlöksklyfta, 1 tsk strösocker, 1 tsk balsamvinäger, ½ tsk salt och svartpeppar. Låt puttra på svag värme i 5 min med lock. Lägg ner köttbullarna och låt sjuda ca 5 min till. Servera med nykokt pasta (120 g okokt) och grönsallad.

 

Citronkyckling med pepparcrème

5. Citronkyckling & pepparcrème: 420 kcal

Blanda 1 msk olivolja, finrivet skal av ½ citron, ½ msk citronsaft, 1 tsk flytande honung och ½ tsk rosmarin. Lägg ner 250 g tunnskivad kycklingfilé i marinaden och låt dra i 20 min i rumstemp. Skär 500 g skalade rotfrukter som palsternacka, morot, kålrot och färsk rödbeta i 1½ cm tjocka strimlor. Lägg på plåt med bakpapper och blanda med 1 msk olivolja, salt och peppar. Stek i ugn, 225°, ca 25 min. Salta och stek kycklingen hastigt i het panna på båda sidor till fin färg. Tänk på att det lätt blir bränt med honungen! Stöt 1 krm grönpeppar, 1 krm rosépeppar och 4 svartpepparkorn i mortel. Blanda pepparkornen med ½ dl lätt crème fraiche, salt och ½ tsk honung. Servera kycklingen med rotfrukterna och pepparcrèmen.

 

Lax i röd currysås

6. Lax i röd currysås: 460 kcal

Koka upp 2 dl lätt kokosmjölk med 1 msk röd currypasta, ½ msk fisksås och ½ msk pressad limesaft (riv av skalet innan limen pressas, spara) i traktörpanna el stekpanna. Lägg i 2 bitar laxfilé (à 125 g) med 10 cm purjolök skuren i 1 cm breda bitar och låt sjuda tills laxen är klar, 5–10 min. Strö över limeskal, granatäppelkärnor från ½ granatäpple (50 g) och färsk koriander. Servera med kokta risnudlar (60 g okokta).

 

Fläskfilé i fransk senapssås

7. Fläskfilé i fransk senapssås: 450 kcal

Putsa 100 g små champinjoner. Stek dem i ½ msk smör tills all vätska har ångat bort. Lägg åt sidan. Skär 250 g fläskfilé i 1½ cm tjocka skivor, banka ut dem lite och bryn dem i ½ msk smör, salta och peppra. Ta upp och lägg åt sidan. Häll 1 dl matlagningsgrädde, 1½ dl vatten och 1 msk konc kalvfond i pannan. Koka upp, red av med ½ msk maizena ljus såsredning och smaka av med 1 msk dijonsenap, ½ finriven vitlöksklyfta, ½ tsk honung och svartpeppar. Lägg i svamp och kött, sjud ca 5 min, späd ev med vatten. Tillsätt ½ dl hackad persilja och servera med 300 g kokt pressad potatis och 150 g kokta haricots verts.

 

 Curryfdoftande kasslergratäng

8. Currydoftande kasslergratäng: 445 kcal

Fräs ½ hackad gul lök, ½ tärnat skalat äpple, ½ finriven vitlöksklyfta och 1 tsk gul curry i ½ msk smör i en kastrull. Tillsätt 1 dl lätt kokosmjölk, 1 dl vatten och 1 tsk honung. Låt sjuda i 5 min under lock. Mixa slätt, vispa i ½ msk maizena ljus såsredning och smaka av med lite salt. Lägg 250 g skivad kassler i en ugnsform och häll över såsen. Gratinera i ugn, 225°, ca 15 min. Toppa med granatäppelkärnor från ½ granatäpple (50 g) och färsk koriander. Servera med kokt ris (1 dl okokt) och 150 g kokt broccoli.

 

Stekt ris med nötter

9. Stekt ris med cashewnötter: 415 kcal

Koka 1 dl långkornigt ris enl anvisn på förp. Låt svalna. Vispa 1 ägg med 1 tsk japansk soja och stek i 1 tsk olja i en het wok el stekpanna under omrörning. Lägg åt sidan. Torka ur pannan och stek 1 tärnad röd paprika, 10 cm strimlad purjolök, ½–1 strimlad röd chili och 1 msk finriven färsk ingefära i ½ msk olja i pannan. Tillsätt 1 dl gröna sojabönor, ½ dl (30 g) delade cashewnötter och det kokta riset, låt fräsa runt någon minut. Smaka av med japansk soja och vänd ner ägget. Servera med limeklyftor.

 

Rostade rotfrukter, bulgur och halloumiost

10. Rostade rotfrukter & halloumiost: 490 kcal

Koka 3/4 dl bulgur enl anvisn på förp. Skär 150 g skalade morötter och 150 g skalad färsk rödbeta i bitar. Blanda med ½ msk olja, salt och peppar. Rosta i ugn på 225° ca 25 min. Stek 150 g halloumiost i 1 tsk olja med ½ krm saffran. Ringla över 1 tsk honung på slutet. Varva bulgur med rostade rotfrukter, halloumi och ½ dl hackade blandade örter (tex mynta, persilja och timjan) på ett serveringsfat. Toppa med örter och citronklyftor.

 

Obs! Recepten är beräknade för 2 personer.

 

Läs mer:

Så blir kolhydraterna nyttigare

17 livsmedel som gör dig piggare

7 fröer som gör underverk 

 

Av Carolina Soudah

Foto: Kent Jardhammar



 

Läs mer om:

Dela
(451)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…