Annons

Annons

Vörtbröd med lingon

Julens vörtbröd blir extra saftiga när du blandar lite lingon i degen.

Dela
(0)

Vörtbröd

2 bröd
50 g jäst
2½ dl porter (rumstemp)
2½ dl svagdricka (rumstemp)
1 dl mörk sirap
1 påse vörtmix (90 g)
1 tsk malda pomeransskal
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
½ tsk malda kryddnejlikor
9 dl rågsikt
50 g mjukt smör
5–5½ dl vetemjöl special
1½ tsk salt
ca 1 dl halvtinade lingon

Annons

Ugn 250°, 200°

Gör så här

1. Rör ut jästen med portern och svagdrickan. Ta i sirap, vört, kryddor och rågsikt.

2. Klicka i det riktigt mjuka smöret under omrörning. Tillsätt vetemjöl special, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig och blank. Ta i saltet mot slutet. Tillsätt lingonen. Låt jäsa under duk minst 1½ tim.

3. Dela degen i två delar. Forma till bröd på mjölat bakbord. Lägg dem i smorda formar, à ca 13/4 liter, eller på plåtar med bakpapper. Låt jäsa under duk i 30–40 min.

4. Sätt in bröden längst ner i 250° varm ugn. Sänk värmen direkt till 200°. Grädda i ca 50 min.

 

Läs mer

Vackra sesamkransar

Lättbakade dinkelbullar

Vörtbröd med äpple

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

 


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…