Annons

Annons

Visst går det att ha sexlust hela livet!

Sex stärker kroppen, ger själen en dos lyckohormoner och svetsar ihop relationen. Men lusten har också sina fiender. Sexologen Boel Stjerna vägleder dig genom olika fällor – och tipsar om några enkla genvägar...

Dela
(12)

Så får du sexlust hela livet

 

Dagens pensionärer är betydligt mer sexuellt aktiva och säger sig ha bättre sex än de som var seniorer på 70-talet. Inte så konstigt, tycker sexologen och läkaren Boel Stjerna, själv 69 år.

—Vi är ju den första love power-generationen, präglade av både p-piller och aborträtt. Kvinnan kunde bejaka sin sexualitet på ett helt nytt sätt, vilket har hållit i sig upp i åldern, säger hon.

Annons

76 procent av 65- till 79-åringarna tycker att sex är viktigt för välbefinnandet i livet, enligt statistik från 1,6-miljonerklubben. Men för att erotiken ska vara kvar på agendan handlar det om att hålla den intressant.

Gilla Hemmets på Facebook
Sexologen Boel Stjerna

Sexologen Boel Stjerna

—Det är inte märkligare än vad man gör för att vårda sin matlust. Du äter inte gröt till varje mål, utan läser kokböcker, går på restaurang, och tar kanske en matlagningskurs ibland. Översatt till sex handlar det om att fortsätta läsa de där böckerna som du som tonåring smög med under täcket, eller se filmen Fifty Shades of Grey, eller kanske anmäla sig till en tantrakurs, tipsar hon.

Samtidigt innehåller hela livet perioder då lusten kan gå i stå. När själen gnisslar och det känns tungt och motigt. Men oavsett ålder och livsperiod kan även en somnad lust väckas, inte minst genom rätt attityd.

—Man måste ta sig i kragen ibland. Sex är jätteviktigt, för det innebär att man kommer varandra närmare både fysiskt och psykiskt. Alla ens belöningshormoner går igång, vilket innebär att du inte blir så lätt deprimerad. Sex är helt enkelt vuxnas sätt att leka på!

 

5 sexkriser – och hur du löser dem!

1. När barnen flyttar hemifrån

Allt skulle ju bli så bra, men lusten kommer inte tillbaka automatiskt bara för att möjligheterna gör det.

—Man måste vårda sin sexlust även under svåra småbarnsår. Det handlar om att bli lite mer uppfinningsrik och tjuva till sig tid för erotik, förklarar Boel Stjerna. Släpp aldrig den dagliga fysiska kontakten. Det kan också vara en bra idé att skaffa barnvakt och gå och idrotta tillsammans, för att fortsätta att se varandra som fysiska kroppar att attraheras av. Kommer man till punkten när barnen har flyttat och man har tappat allt sådant, tycker jag att man ska bestämma sig för att ”det här ska vi träna upp igen”. Och ta gärna hjälp av en sexolog som kan skicka hem en med ”hemläxor”.

2. När vi lämnar yrkeslivet

Nu får vi verkligen tid att rå om varandra, vilket inte bara är av godo...

—Det gäller att man pratar igenom hur man vill ha det i den nya fasen. För det är ju klart, om den nypensionerade bara sitter hemma och tittar på tv hela dagarna så leder det till viss irritation. Livet måste se ut på ett annat sätt nu och nya intressen får utvecklas. Allting handlar om kommunikation, så därför måste ni förstås också prata om hur ni vill ha det tillsammans – även sexuellt. ”Vad är målet med mitt sexliv nu när jag är 65–70, och vad har vi för verktyg för att nå de målen?” Det är så man kvalitetssäkrar sitt sexliv upp i riktigt hög ålder.

3. När förmågan sviktar

Det kan förstås påverka sexlivet, men måste inte göra det!

Torra slemhinnor behöver inte vara ett hinder för att ha sex, om du har glidmedel hemma.

Torra slemhinnor behöver inte vara ett hinder för att ha sex, om du har glidmedel hemma.

—Återigen, allt handlar om kommunikation. Män med potensproblem är ofta mycket bättre älskare än andra, för att han har tillgång till annat på sin erotiska repertoar. Då stukas heller inte självkänslan av bristande erektion. På samma sätt, om kvinnan vid något tillfälle inte blir våt, så använder hon glidmedel. Men det fodrar förstås att man har det hemma.

4. När hela kroppen bråkar

Ledbesvär, trötthet och smärtor kan vara käppar i de erotiska hjulen, men mest för den som jämför sig för mycket med 20-åringar.

—Spara inte sex till sist på dagen när du är som tröttast, och använd bekväma ställningar. Man kan också tänka sig att man tar ett glas vin innan, eller kanske något smärtstillande. Det finns tusen olika sätt. Man får experimentera och prova sig fram, precis som i alla sammanhang.

5. När man lever ensam

Att du lever ensam eller har förlorat din partner ska inte betyda slutet på sexlivet.

—Inställningen till solosex varierar ju mellan generationerna, men jag ser det som något viktigt. Det handlar om att hålla igång slemhinnorna, fantasin och sitt belöningssystem i hjärnan. Det ger bekräftelse att känna ”min kropp fungerar fortfarande, jag kan fortfarande känna en glädje i lusten”. Så om sexleksaker kan jag säga: Bara köp!

 

3 tips för att öka lusten

1. Piller. Kosttillskott på marknaden innehåller ofta L-Arginin, en aminosyra som är kopplad till de sexuella funktionerna hos både män och kvinnor. Men höga argininnivåer finns också i fläsk, vilt, kalkon, ägg och mjölk.

2. Smek. Sensibility-kurser finns på lite olika håll i landet, och handlar om att ge sig själv tid att vara mer närvande i kroppen, efter tantrisk modell.

3. Telefonen. RFSU:s app Blommor & Bin är ett underhållande sätt att injicera ny lust i parrelationen. Du hittar den på rfsu.se, och den passar både IPhone och Android-telefoner.

 

 

Läs mer:

Klimakteriespecial

Ernst Kirchsteigers recept på lycka

Så hanterar du skilsmässan

 

Av Marina Nilsson

Foto: Tony Cronstam, Shutterstock, RFSU, Apoteket

 


Läs mer om:

Dela
(12)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…