Annons

Annons

5 pointsberäknade middagar

Prova en smal vecka med Viktväktarnas goda middagar! Här får du recept på lyxig tacopaj, lax och annat läckert. Frukosttips för vardag och helg finns också med – allt pointsberäknat enligt Viktväktarnas metod.

Dela
(77)

Chiapudding

Vardagsfrukost: Chiapudding

1 port
½ dl hallon
1½ dl sojadryck
2 msk chiafrön

Topping
½ granatäpple

Mosa hallonen och blanda med sojadryck och chiafrön. Häll upp i ett glas, sätt på lock och ställ kallt 30–60 min. Kan med fördel stå över natten. Vid servering, toppa med granatäppelkärnor.

Annons

SmartPoints-värde/port: 6

Tips! Prova gärna med andra sorters mjölk/yoghurt.

 

nyttig-smoothie

Helgfrukost: Smoothie & avokadosmörgås

1 port
2 dl naturell lättyoghurt
1 dl bär, t ex hallon
sallad
½ avokado, 50 g
3 skivor kalkonpålägg
tomat
alfalfagroddar
1 skiva (à 60 g) rågbröd med hela korn

Mixa yoghurt och hallon i en mixer. Häll upp i glas. Lägg sallad, skivad avokado, kalkon, klyftad tomat och groddar på brödet. Servera med smoothien.

SmartPoints-värde/port: 11

 

5 pointsberäknade middagar

Lyxig tacopaj

1. Lyxig tacopaj

4 port
Pajdeg
2½ dl vetemjöl
2 krm salt
1½ tsk bakpulver
2 msk flytande margarin
1 dl mjölk, 0,5 %

Fyllning
1 gul lök
1 paprika
400 g nötfärs, 10 %
1 tsk flytande margarin
tacokrydda, se recept nedan
1 dl vatten
2 dl minifraiche, 5 %
2 msk lättmajonnäs, 32 %
2 krm peppar
4 tomater
1 dl riven ost, 17 %
1 knippe persilja
sallad…

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Pajdeg: Blanda ihop mjöl, salt, bakpulver, margarin och mjölk. Tryck ut degen i en smord pajform. Förgrädda i ugn ca 10–15 min.

2. Fyllning: Hacka löken, skär paprikan i små bitar. Bryn färs och lök i margarin, tillsätt paprikan. Krydda med tacokrydda och slå på vatten. Låt småkoka 10 min eller tills vätskan är borta. Lägg röran i pajskalet.

3. Rör ihop minifraiche, majonnäs och peppar. Bred det över pajen. Klyfta tomaterna och lägg ovanpå. Strö över ost och grädda i ugn 20 min. Toppa med klippt persilja och servera pajen med sallad.

SmartPoints-värde/port: 15

 

Tacokrydda

Blanda 1 tsk salt, 1 tsk chilipulver, ½ tsk spiskummin, 1 tsk paprikapulver och 1 tsk oregano.

Tips! Se till så att all vätska kokat bort när du gör fyllningen. Annars finns det risk att pajskalet blir blött och trist.

 

Pasta med krämig laxsås

2. Pasta med krämig laxsås

4 port
500 g laxfilé
140 g tagliatelle
1 paprika
½ purjolök
1 tsk curry
1 krm cayennepeppar
2 tsk flytande margarin
2 dl vitt matlagningsvin
1 msk konc fiskfond
1½ msk tomatpuré
1 tsk dragon
1 tsk körvel
1½ dl matlagningsgrädde, 4 %
2 dl minifraiche, 5 %

Garnering & servering
basilika
sallad

 

Gör så här

1. Skär laxen i bitar. Koka pastan enligt anvisn på förpackningen.

2. Tärna paprikan och strimla purjolöken. Fräs curry och cayennepeppar i margarin i en gryta. Lägg i paprikan och purjolöken, fräs på svag värme några min. Häll i vin och fond. Blanda i tomatpuré, dragon och körvel. Slå sist i grädden. Låt sjuda på svag värme i 10 min.

3. Rör i minifraiche och lägg i laxbitarna. Låt sjuda på svag värme 10–15 min. Toppa med basilika och servera med pasta och sallad.

SmartPoints-värde/port: 12

Tips! Red ev av såsen med lite redning innan du lägger i laxen på slutet.

 

Ugnsstekt korv och potatismos

3. Ugnsstekt korv & potatismos

4 port
500 g middagskorv, 9 %
1 msk ketchup
1 msk senap
2 gula lökar
4 morötter
1 tsk flytande margarin
1 dl riven ost, 17 %

Potatismos
800 g potatis
1 dl mjölk, 0,5 %
1 tsk flytande margarin
2 msk persilja

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Lägg korven i en ugnsform. Skär cm-stora snitt i korven och fördela ketchup och senap i snitten (ketchup i vartannat snitt och senap i vartannat). Sätt in i ugn 20 min.

2. Skala och skiva lök och morötter. Stek mjuka i margarin i en stekpanna. Lägg löken och morötterna i ugnsformen med korv och strö över osten när 5 min av tillagningstiden återstår.

3. Potatismos: Skala och koka potatisen. Häll av vattnet från potatisen och stöt eller vispa potatisen tillsammans med mjölk och margarin till ett mos. Rör ner klippt persilja. Salta och peppra efter smak.

4. Servera korven med grönsaker och potatismos.

SmartPoints-värde/port: 13

Tips! Det är också gott att lägga äppelskivor och färska tomater i korvsnitten. Servera gärna med bostongurka – 2 msk har SmartPoints-värde 1.

 

Kyckling provençal med rödvinssky

4. Kyckling provençal med rödvinssky

4 port
800 g potatis
2 tsk rapsolja
600 g kycklingfilé
1 tsk salt
2 krm peppar
2 tsk flytande margarin

Rödvinssås
3 dl rött matlagningsvin
2 dl vatten
4 msk balsamvinäger
1 msk konc kycklingfond
3–4 msk flytande honung

Servering
100 g färskost naturell, light
1 vitlöksklyfta
2 msk persilja
sallad
strimlad morot

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Skala och skiva potatisen tunt, lägg i en ugnsform och ringla över olja. Krydda med salt. Stek i ugn ca 30 min, rör om någon gång under tiden.

2. Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar. Bryn i margarin och efterstek i ugn ca 20 min.

3. Sås: Koka ihop matlagningsvin, vatten, balsamvinäger, kycklingfond och honung till en sås. Låt småkoka ca 10 min, rör om ett par gånger under tiden.

4. Blanda samman färskost, pressad vitlök och klippt persilja. Ta ut kycklingen och skiva den. Klicka röran på filéerna. Sätt in i ugnen 4–5 min. Ta ut kycklingen och potatisen. Servera med rödvinssås och sallad med strimlade morötter.

SmartPoints-värde/port: 12

Tips! Önskar du en lite tjockare sås, låt den småkoka ytterligare några minuter. Det är mycket smak i såsen så det krävs inga stora mängder.

 

Linsgryta Asia

5. Linsgryta Asia

4 port
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 äpple
1 msk olja
½ burk kokosmjölk, lätt
1 grönsaksbuljongtärning
1½ dl torkade röda linser
1 burk krossade tomater
2 dl ris
1 bit (3 cm) ingefära
1 lime
2 tsk sambal oelek
bladspenat

 

Gör så här

1. Hacka gul lök och vitlök. Skär äpplet i bitar. Fräs lök och vitlök glansigt i olja i en kastrull. Lägg i äppelbitarna och häll på kokosmjölken. Smula ner buljongtärningen och låt koka i 5 min.

2. Skölj linserna och tillsätt dem. Häll i krossade tomater. Låt puttra i ca 10 min.

3. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skala och riv ingefäran. Riv limeskalet och tillsätt tillsammans med sambal oelek i linsgrytan. Smaka av med salt, peppar och pressad lime. Servera linsgrytan med ris blandat med färsk bladspenat.

SmartPoints-värde/port: 9

 

Läs mer:

5 maträtter du kan göra nyttigare genom att byta ut 1 ingrediens

10 recept som får dig att rasa i vikt

3 nyttiga snacks

 

Recept: Viktväktarna

Foto: Erik Karlsson, Gunnar Nydrén, Pernilla Pedersen och Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(77)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…