Annons

Annons

Vetelängder med mandelmassa

Saftigt vetebröd med vanilj och mandelmassa. Uppskattas garanterat av både stora och små!

Dela
(10)

Vetelängder med vanilj- och mandelmassa

2 längder
Deg
25 g jäst
3 dl mjölk, rumstemp
1 krm salt
½ tsk stött kardemumma
3/4 dl strösocker
7½–8 dl vetemjöl
75 g smör, mjukt

Fyllning
125 g smör, rumstemp
200 g riven mandelmassa
1½ dl vaniljkräm

Annons

Pensling & garnering
ägg
pärlsocker

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Deg: Smula jästen i en degbunke och rör ut den i lite av mjölken. Häll i resten av mjölken.

2. Tillsätt salt, kardemumma, strösocker och hälften av mjölet. Klicka i smöret under omrörning.

3. Häll i resten av mjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta till en lös, slät deg. Låt jäsa övertäckt i minst 1 tim. Gör fyllningen under tiden.

4. Fyllning: Blanda smör, mandelmassa och vaniljkräm.

5. Knåda degen och dela den i två delar. Kavla ut delarna till rektanglar, ca 35×30 cm. Bred på fyllningen. Rulla samman och lägg på en bakpappersklädd plåt. Klipp jack i degen. Låt jäsa under bakduk 30–40 min.

6. Pensla längderna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker.

7. Grädda i nedre delen av ugnen, 20–25 min.

 

Tips!

* Mjukt smör i stället för smält smör gör degen smidigare och vetebrödet saftigare.

* Om smöret är kylskåpskallt – hyvla det!

 

Läs mer

1 deg – 3 vetebröd

4 snabba småkakor när du får oväntat besök

Världens godaste cheesecake

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman/Jönssonbilder


Läs mer om:

Dela
(10)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…