Annons

Annons

Vetekaka på silverplats!

Dela
(0)

Vetekaka med jordgubbar

Frida Skattberg från Kumla kom på andra plats i SM i långpanna med sin läckra vetekaka. Saftig, mjuk, jättegod är omdömen som kom från flera i juryn. Frida själv tipsar om att lite vispad grädde passar fint till….

Vetekaka med jordgubbar

ca 16 bitar

Annons

25 g jäst

2½ dl standardmjölk

75 g mjukt smör

½ dl ljus sirap

1 krm salt

2½ tsk vaniljsocker

1 tsk nystött kardemumma

½ ägg, spara andra halvan till pensling

7–7½ dl vetemjöl

Fyllning

85 g mjukt smör

¾ dl strösocker

3 dl färska jordgubbar

Garnering

½ ägg

pärlsocker

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Klä en långpanna, ca 20×25 cm, med bakpapper. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll den i bunken och rör tills jästen är upplöst. Klicka i smöret.

2. Rör ner sirap, salt, vaniljsocker, kardemumma och halva ägget. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta samman till en blank, smidig och ganska lös deg. Klicka ut degen i formen och stryk ut till en slät kaka med fuktig hand. Låt jäsa under bakduk 45 min.

3. Fyllning: Blanda smör och socker. Snoppa och dela eller kvarta jordgubbarna, beroende på storlek.

4. Pensla den färdigjästa degen med uppvispat ägg och tryck varsamt små gropar i degen. Klicka i smörblandning och tryck ner en jordgubbsbit i varje. Strö över pärlsocker. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 15–18 min.

Recept: Frida Skattberg, SM i långpanna 2:a pris Uppbakning: Boel Ottmer Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…