Annons

Annons

Veckans bästa bjudmeny!

Du har väl inte missat att vi varje vecka publicerar en festlig trerättersmeny i Hemmets Veckotidning? Den här veckan har vi hämtat råvarorna  ur sensommarens skafferi. Både förrätten och desserten kan göras på studs medan gästerna väntar – så snabbt går det! Annars lagar du hela menyn på mindre än en timme.

Annons

 

Meny

* Melonbåtar med parmaskinka

* Limekyckling med rostade grönsaker

* Hallonmarängsviss

 

Melonbåtar med parmaskinka

Fin balans mellan sötman i melonen, sältan i skinkan och syran i vinägretten.

4 port

1 liten honungs- el galiamelon

80 g parmaskinka el annan lufttorkad skinka

Örtvinägrett

1 dl basilikablad

1 dl olivolja

2 tsk vitvinsvinäger

ev svartpeppar

Garnering

1 dl grovriven el flagad parmesanost

basilikablad

 

Gör så här

1. Skär melonen i klyftor och ta bort kärnorna. Lägg en skinkskiva på varje melonklyfta och fäst med tandpetare.

2. Örtvinägrett: Mixa alla ingredienser till vinägretten och ringla den över melonbåtarna. Salta och peppra. Garnera med parmesanost och basilika.

 

Limekyckling med rostade grönsaker

Den gräddiga limesåsen gör du direkt i stekpannan.

4 port

4 kycklingfiléer

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

1 msk smör

2 hackade vitlöksklyftor

1/2 strimlad röd chili (utan frön)

Limesås

skal av 2 limefrukter

saft av 1 limefrukt

3 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

2 msk honung

3 msk vetemjöl

2 dl vispgrädde

2 tsk soja

Rostade grönsaker

800 g små potatisar

2 stora morötter, ca 300 g

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

2 msk oliv- el rapsolja

1/2 tsk fint salt + 1/2 msk flingsalt

2 krm grovmalen svartpeppar

30 g rucolasallad

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Rostade grönsaker: Skala potatis, morötter, lök och vitlök. Skär morötterna i bitar och strimla löken. Fördela potatis och grönsaker på en ugnsplåt. Pressa i vitlöken, rör om och ringla över olja. Salta och peppra. Stek blandningen mitt i ugnen ca 45 min.

2. Skär kycklingfiléerna i två bitar. Salta och peppra på båda sidor. Stek bitarna runtom i smör på medelvärme i en stekpanna. Tillsätt vitlök och chili.

3. Limesås: Riv limeskalet och pressa limesaften över kycklingen. Häll på vatten och smula över buljongen. Koka upp och smaka av med honung.

4. Vispa ut mjölet i grädden i en bunke. Ta upp kycklingen tillfälligt ur stekpannan och vispa ner redningen i skyn under kokning. Lägg tillbaka kycklingen i såsen och sjud 5 min. Smaka av med soja.

5. Skölj rucolan och blanda salladen med de rostade grönsakerna. Strö över flingsalt. Servera grönsakerna till kycklingen.

 

Hallonmarängsviss

Extra god med hemgjord chokladsås!

4 port

1/2 dl kakao

1/2 dl strösocker

1/2 dl vatten

3 dl vispgrädde

1/2 liter vaniljglass

100 g små maränger

200 g hallon

 

Gör så här

1. Koka upp kakao, socker och vatten. Låt kallna.

2. Vispa grädden. Dela glassen i bitar.

3. Varva glass, maränger, hallon och grädde i fyra portionsskålar.

4. Ringla över chokladsåsen.

Tips!

Chokladsåsen kan även serveras varm – men var snabb så att glassen inte hinner smälta!

 

Vintips!

Förrätt: Torrt, friskt & fruktigt vitt vin: Banrock Station Chardonnay, nr 6481, Australien, 69 kr.

Huvudrätt: Kryddigt & mustigt rött vin: Campo Viejo Crianza, nr 2786, Spanien, 74 kr.

Dessert: Sött, vitt starkvin: Muscat de Beaumes de Venise, nr 8181, Frankrike, 156 kr/750 ml.

 

Foto: Hanneke Bonthuis

Läs också:

Dela
(0)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…