Annons

Annons

Världens godaste kanelbullar!

Vi firar Kanelbullens dag med många små bullar tätt i en form. Gott, lyxigt och lätt att baka! Känn den förföriska doften av kardemumma och kanel…

Annons

Världens godaste kanelbullar

Ca 35 små
100 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
11/2 krm salt
1/2 dl strösocker
2 krm nymalen kardemumma
1 ägg
51/2–61/2 dl vetemjöl

Fyllning
125 g smör
11/4 dl strösocker
1 msk malen kanel

Pensling
1 ägg
3 msk pärlsocker

Glasyr
11/2 dl florsocker
2–3 tsk vatten

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Smält smöret och häll i mjölken, låt det bli 37°. Vispa ut jästen i lite av degvätskan. Tillsätt resten av vätskan, salt, socker, kardemumma, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa under duk ca 30 min.

2. Blanda ingredienserna till fyllningen. Dela degen i två delar, den ena lite mindre än hälften. Kavla ut den minsta, det är den som ska bli botten, till en rektangel, ca 22×30 cm, på ett bakpapper. Bred på knappt hälften av fyllningen och lyft över i en liten långpanna.

3. Kavla ut den andra delen av degen till ca 45×15 cm. Bred på resten av fyllningen. Rulla ihop och skär i 35 bitar. Lägg bullarna på degen i formen. Låt jäsa 45 min.

4. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt svalna.

5. Rör ut florsockret med vatten, lite i taget. Garnera bullarna.

 

Vill du piffa till bullfyllningen?

Riv i:
Äpple
Mandelmassa
Citronskal

 

Läs mer

1 deg – 3 vetebröd

Godaste vetebullarna – sockerdoppade vanilj- och blåbärsbullar

Mumsiga äppelbullar 

Gunilla bakar rimbobullar

 

Av Boel Ottmer

Foto: Erik Karlsson

Tips: Matredaktionen

Läs också:

Dela
(342)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…