Annons

Annons

Maten som får dig att hålla vikten

I veckans meny bjuder vi på härlig köttgryta – fint kryddad med rosépeppar och en skvätt konjak i gräddsåsen. Torskrygg doppad i en kryddig paprikamix eller en Asieninspirerad risrätt är också två smala favoriter!

Dela
(215)

Snabb köttgryta

Härlig köttgryta, fint kryddad med rosépeppar och en skvätt konjak i gräddsåsen. Foto: Eva Hildén Smith

1. Lövbiff i rosésås

400 kcal/port

250 g lövbiff

½ msk smör

1 hackad schalottenlök

1 riven vitlöksklyfta

salt och svartpeppar

2 dl vatten

1 msk konc kalv- eller oxfond

1 dl matlagningsgrädde

1 tsk krossad rosépeppar

Annons

ev ½ msk konjak

1 msk hackad persilja

Servering

300 g potatis

sallad

 

Gör så här

1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.

2. Strimla köttet och bryn i smör i en stekpanna. Sänk värmen. Tillsätt lök, vitlök, salt och peppar. Häll på vatten och fond, låt puttra 5 min.

3.  Tillsätt grädde, rosépeppar, ev konjak och låt puttra lite till. Toppa med persilja. Servera med potatis och sallad.

 

Kyckling med ört- och parmesanrisoni

Parmesanosten gör extra god smak till risonin. Foto: Eva Hildén Smith

2. Kyckling med örter

550 kcal/port

250 g kycklinglårfilé

1 hackad schalottenlök

1 dl vitt vin

1 dl vatten

1 msk konc kycklingfond

½ tsk franska örter

Risoni

120 g risoni (risformad pasta)

buljong från kycklingen

½ dl hackade valfria örter

50 g grovriven parmesanost

flingsalt och svartpeppar

20 g spenat

Tomatsallad

125 g cocktailtomater

1–2 salladslökar

½ msk olivolja

½ msk vit balsamvinäger

 

Gör så här

1. Putsa och dela filéerna i två. Lägg kyckling och lök i en kastrull med vin, vatten, fond och örter. Koka ca 20 min under lock. Skumma, ta upp kycklingen och håll den varm. Koka ihop buljongen tills ca 1 dl återstår.

2. Koka risonin enl anv på förp. Blanda med buljongen, örter och ost. Smaka av med salt och peppar. Blanda med kyckling och spenat.

3. Dela tomater och strimla salladslöken. Blanda tomat, lök, olja, vinäger, salt och peppar. Servera till kycklingrisonin.

 

Korv med bröd

Klassikern korv med bröd blir vi aldrig för gamla för. Foto: Eva Hildén Smith

3. Korv & coleslaw

590 kcal/port

4 råkorvar, t ex Scan 95 % kött (50 g/st)

1 tsk smör

4 korvbröd, 25 g/st

4 salladsblad

2 tsk ketchup

2 tsk senap

1 msk rostad lök

1 msk hackad gräslök

Coleslaw

1 liten morot, 75 g

½ fänkål, 100 g

½ rödlök

2 msk lättmajonnäs

2 msk lätt-crème fraiche

1 tsk fransk senap

salt och svartpeppar

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Riv moroten grovt. Hacka fänkål och lök. Blanda allt med majonnäs, crème fraiche, senap, salt och peppar.

2. Stek korven i smör. Värm ev bröden i ugn ca 5 min.

3. Lägg ett salladsblad i varje bröd. Lägg i korv. Toppa med ketchup, senap, coleslaw och rostad lök blandad med gräslök.

 

Fisk med dipp

Färglatt när torskryggen doppas i en kryddig paprikamix. Foto: Eva Hildén Smith

4. Torsk med dipp

465 kcal/port

250 g torskrygg

½ msk fajita spice mix

1 msk neutral olja

Paprikadipp

2 rostade paprikor i vatten, 150 g, Fontana

1 tsk chipotlepasta

¼ kruka koriander

1 msk vatten

salt

Servering

50 g nachos

1 avokado

½ gurka

grönsallad

½ burk svarta

bönor

 

Gör så här

1. Torka fisken med hushållspapper och skär den i tärningar, ca 2×2 cm. Vänd fisken i kryddmixen och stek i oljan.

2. Mixa alla ingredienser till dippen. Smaka av med salt.

3. Servera fisken med dipp, nachos, avokado, gurka samt sallad blandad med avsköljda bönor.

 

Stekt ris med olika bönor

Den här asieninspirerade risrätten har sting. Foto: Eva Hildén Smith

5. Bönor i stekt ris

410 kcal/port

1½ dl ris (okokt)

150 g haricots verts

2 dl frysta edamamebönor

½ strimlad purjolök

1 hackad röd chili

1 riven vitlöksklyfta

1 msk färskriven ingefära

olja

½ burk svarta bönor

1–2 msk japansk soja

50 g böngroddar

ev färsk koriander

1 msk rostade sesamfrön

 

Gör så här

1. Koka riset enl anv på förp. Koka haricots verts 2 min i saltat vatten. Lägg i edamamebönor i några sek innan vattnet hälls av.

2. Stek purjo, chili, vitlök och ingefära i olja i en stekpanna tills det mjuknat lite.

3.  Tillsätt haricots verts och edamamebönor och stek någon min till. Tillsätt sköljda svarta bönor och riset och stek ytterligare några min. Smaka av med soja. Toppa med groddar och eventuellt koriander. Strö över sesamfrön.

 

Obs! Recepten är beräknade för 2 personer och innehåller max 600 kcal/portion.

Läs mer:

Banta med bröd – ny succémetod!


Läs mer om:

Dela
(215)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…