Annons

Annons

Våra värmeljus blir till proteser i Thailand

Brukar du kasta dina tomma värmeljusbehållare i soporna? Det gör man inte i Halmstad. Sedan två år tillbaka tas de om hand av ett gäng på kommunens dagverksamhet Linden, som ser till att behållarna hjälper barn och elefanter i Thailand.

Dela
(225)

7
Visa bildspel

/
Våra värmeljus blir till proteser i Thailand
Våra värmeljus blir till proteser i Thailand
Våra värmeljus blir till proteser i Thailand
Våra värmeljus blir till proteser i Thailand
Våra värmeljus blir till proteser i Thailand
Våra värmeljus blir till proteser i Thailand
Våra värmeljus blir till proteser i Thailand
...
Visa mer

 

Tänk att återvinning av något så litet som en värmeljusbehållare kan betyda så mycket – meningsfull sysselsättning för många, proteser till både människor och djur i Thailand och en viktig insats för miljön.

Annons

Det här är både en solskenshistoria och en framgångssaga som började i ett litet grönt hus i Linehedsparken i Halmstad. Där finns Linden, kommunens dagliga verksamhet för personer med funktionshinder.

Gilla Hemmets på Facebook

När Hemmets hälsar på är det full fart i rummet där en engagerad grupp tar hand om de utbrunna värmeljusen. De små aluminiumbehållarna rensas från stearin, vekeshållaren i metall plockas bort och sedan pressas behållaren så att den blir platt. De tre beståndsdelarna sorteras därefter för att återvinnas på olika sätt.

—Det är jättebra att vi kan återvinna värmeljusen. Vi får hit stora säckar varje vecka, säger Hans-Olof Carlsson.

Hela staden är med

Sedan återvinningsprojektet drog i gång våren 2014 har hela Halmstad engagerat sig och Linden får värmeljus från två återvinningscentraler, hotell, småföretagare, församlingshem, rådhuset och privatpersoner.

—Vi har med oss hemifrån också, tillägger Bosse Olofsson.

De använda värmeljusen som många slänger i soppåsen kan nämligen göra stor nytta om aluminiumet i dem återvinns. Linden skickar en del till Thailand där en välgörenhetsorganisation använder det för att göra proteser till både människor och elefanter.

—Det känns bra att vi kan hjälpa de fattiga i Thailand, säger Rolf Karlsson, som endast kan röra höger arm, medan han pressar aluminiumformarna.

De andra håller med. Ann Olsson säger att arbetet runt bordet är socialt och trevligt – och det betyder också mycket.

—Jag tycker om att vi sitter tillsammans och pratar.

Hon stöper även ljus av stearinresterna och tillverkar braständare av stearin och tidningspapper. De behållare som inte skickas till Thailand går till aluminiumåtervinning, som är bra för miljön.

Har spridit sig

Sedan Linden började med återvinning har detta spridit sig till flera dagliga verksamheter runt om i landet.

—Nu finns det på 40 verksamheter från Storuman i norr till Eslöv i söder och det är förstås roligt, säger Carina Björk Ottosson som ingår i personalen.

—Vi har fått höra mycket positivt. Deltagarna tycker att det här är en vettig sysselsättning och att det känns som ett riktigt jobb. Det är bra för självkänslan, tillägger hennes kollega Ingrid Olander Tunå.

På Linden är alla inblandade stolta över att de sedan starten har återvunnit drygt en miljon värmeljusbehållare.

—Det motsvarar 630 kilo aluminium. Vi tar väl om hand ungefär tio kilo i veckan. Det behövs ett kilo eller 1 600 behållare till en protes, berättar Christer Andreasson, som också arbetar på Linden.

Deltagarna i Lindens dagliga verksamhet lägger tio timmar i veckan på återvinningen. Det finns också tid för qigong, promenader, trädgårdsskötsel och fika. Men fredagsmyset med film och spel hoppar de numera över – det är både roligare och viktigare att återvinna värmeljus!

 

Läs mer: Låt gamla glasögon bli nya

 

Fakta om värmeljus och aluminium

1. Värmeljusbehållare ska sorteras som metall när du lämnar dem till återvinning. Det är viktigt att den lilla vekeshållaren, som är av järn, plockas bort från behållaren. Behållaren består av aluminium. Om vekeshållaren inte lossas innan den läggs i återvinningen fastnar hela behållaren i magneten där järn sorteras bort. Då hamnar värmeljusbehållarna tillsammans med järnet i smältverket och brinner upp i stället för att återvinnas. Såväl vekeshållaren som själva behållaren sopsorteras som metall, men var för sig alltså.

2. Att återvinna aluminium har stor betydelse för miljön. Det går åt 95 procent mer energi vid tillverkning av nytt aluminium jämfört med vid återvinning av metallen.

3. Aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst.

4. Att återvinna en enda värmeljusbehållare sparar lika mycket energi som behövs för att driva en bärbar dator i ett dygn.

5. Vi använder 300 miljoner värmeljus i Sverige varje år.

 

Läs mer: Hon förmedlar hjälp till barnfamiljen i akut kris 

 

Proteser till fattiga

The Protheses Foundation startades i Thailand 1992 för att hjälpa fattiga som inte själva kan bekosta proteser. Organisationen tillverkar proteser för armar och ben av återvunnet aluminium och stål.

Många människor i Thailand behöver proteser på grund av minskador, diabetes och ormbett som leder till amputering. Det finns ett hundratal mobila verkstäder där de som behöver kan få specialutformade proteser. Även minskadade elefanter har fått proteser från organisationen.

 

Återvinn mer!

Återvinna värmeljus kan man göra både på egen hand och inom olika verksamheter. Personalen på Linden tipsar om att det kan passa på äldreboenden, flyktingförläggningar och skolor. Om du vill veta mer om hur man drar i gång aluminiumåtervinning eller vill meddela att du/din verksamhet redan gör det är du välkommen att höra av dig till Linden på mejl: [email protected].

Vill du veta om det finns någon daglig verksamhet i din närhet som tar emot utbrunna värmeljus, kolla med din kommun!

 

Läs mer:

9 myter om återvinning

23 saker att göra av plastflaskor

Så lyckas du med att rensa i röran hemma

 

TEXT: ANETTE BÜLOW

FOTO: CHRISTEL LIND, PRIVAT


Läs mer om:

Dela
(225)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…