Annons

Annons

Godaste vetebullarna!

Sockerdoppade vaniljfyllda vetebullar med blåbär smakar ljuvligt. Använd helst odlade blåbär, de färgar inte av sig så mycket.

Vanilj- och blåbärsbullar

ca 46 st
1 sats grunddeg (recept längre ner)

Fyllning
ca 4 dl kallrörd vaniljkräm, typ marsan
150–200 g blåbär, färska el frysta odlade

Pensling & garnering
ägg
1–2 msk smör
1 dl strösocker

Ugn 225–250°

Annons

 

Gör så här

1. Blanda och låt degen jäsa enl grundreceptet längre ner. Dela degen i bitar och forma till bullar. Låt jäsa under duk i minst 30 min.

2. Fyllning: Gör vaniljkrämen. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med tyll (munstycke).

3. Spritsa vaniljkräm i bullarna genom att trycka in tyllen i bullarna. Tryck i några blåbär i varje bulle. Pensla med lätt uppvispat ägg.

4. Grädda mitt i ugnen 6–8 min.

5. Pensling & garnering: Pensla bullarna med smält smör och doppa i strösocker.

 

Grunddeg

50 g jäst

5 dl mjölk, ca 22 °

3/4 tsk salt

½ tsk stött kardemumma

1 1/4 dl socker

1 ägg

13½–14½ dl vetemjöl special

150 g smör, mjukt

 

Gör så här

1. Smula ner jästen i en degbunke och rör först ut den i lite av mjölken och häll sedan i resten.

2. Tillsätt salt, kardemumma, socker, ägg och ca hälften av mjölet. Klicka i det riktigt mjuka smöret.

3. Häll i resten av mjölet, förutom lite som sparas till utbakningen. Arbeta samman till en lös och slät deg. Låt jäsa övertäckt i minst 1 tim.

 

Läs mer

Ljuvliga hallonbullar

Bulliga vaniljrutor i långpanna

Gifflar med blåbär och choklad

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

Läs också:

Dela
(45)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…