Annons

Annons

Vanilj- & chokladknyten

Vanilj- och chokladknytenVanilj- & chokladknyten

30 st
6 dl vetemjöl
4 msk strösocker
1 krm salt
125 g mjukt smör
50 g jäst
2 dl mjölk
ägg till pensling
Fyllning
1½ dl vaniljkräm t ex Marsán
110 g mjölkchoklad (15 rutor)
Garnering
50 g mandelflagor
Ugn 250°

Annons

Gör så här
1. Mät upp mjöl (spar ½ dl till utbakning), socker och salt i en matberedare. Klicka i smöret och kör en kort stund tills smöret har finfördelats.
2. Smula och vispa ut jästen i kall mjölk i en bunke. Häll blandningen i matberedaren och kör på högsta hastighet tills degen är blank och smidig.
3. Knåda igenom degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel, ca 30×36 cm. Skär rutor, 6x6cm, och lägg en klick vaniljkräm och ½ chokladruta på varje ruta. Vik upp hörnen och nyp ihop till ett knyte. Lägg dem i pappersformar på en plåt.
4. Låt knytena jäsa till dubbel storlek under bakduk ca 1½ tim. Tiden kan variera lite beroende på rumstemperaturen. Pensla knytena med uppvispat ägg och strö på mandelflagor. Grädda mitt i ugnen 8–10 min.

Av Ellinor Varady Foto: Pontus Ferneman

LÄS MER: Lyxiga mazarinrutor

LÄS MER: Snabba nougatrutor i långpanna

LÄS MER: Havrekakor med sylt

Läs också:

Dela
(0)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…