Annons

Annons

Vad är egentligen den vita strängen i ägget?

Nu har vi äntligen svaret på vad den vita strängen i ägget egentligen är!

Dela
(317)

Vi är många som älskar ägg. Stekta på rostat bröd, stekta med rinnig gula över pyttipanna, kokta och delade med lite kaviar på, äggröra, pocherat… Listan kan göras oändlig.

Och det är inte bara ofattbart gott, det är så klart väldigt nyttigt också. Men det finns de som märkligt nog inte tycker om ägg, och en ganska vanlig anledning är att de tycker att de små, vita strängarna som är fästa till gulan är motbjudande.

Annons

Men vad är de för något?

Ett vanligt resonemang är att det är något hormonrelaterat och vissa kallar den för navelsträngen, spermier eller tänker att de kan vara början till embryon. Men faktum är att den inte har något med befruktning eller hormoner att göra.

Strängarna kallas för äggsnoddar (chalaza på engelska) och det finns två av dem i varje ägg. Deras enda funktion är att hålla gulan på plats inuti äggen så att den inte krossas mot skalet. Vissa ser dem som en tecken på mindre fulländade ägg, men det enda äggsnoddarna säger dig är att ägget är färskt. Ju större och starkare äggsnoddar, desto färskare ägg. Kan du inte se några äggsnoddar alls är ägget förmodligen ganska gammalt.

Snoddarna fäster vid gulan och i hinnan på skalets insida, vilket gör att de ibland kan vara lite kluriga att bli av med när man vill separera gulan från vitan. Den är en form av protein och är precis lika ätbar som allt annat i ägget.

Text: Joel Lindé, Café.se

Läs också:

5 tips på mättande äggfrukostar 

Nyttiga frukostar med ägg


Läs mer om:

Dela
(317)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…