Annons

Annons

Vaccinera eller inte? Expertens bästa tips!

Nu är det högsäsong för bakterier och virus. För vissa av oss innebär det någon enstaka förkylning medan det för andra kan handla om lunginflammation och besvärlig influensa. Sven Haidl, överläkare vid Skånes universitetssjukhus och specialist på infektionssjukdomar tipsar här om vilka sjudomar du ska skydda dig mot – och hur du bäst gör det!

Dela
(8)

Vaccination är en bra försäkring mot flera besvärliga sjukdomar.

Vaccination är en bra försäkring mot flera besvärliga sjukdomar.

 

Säsongsinfluensan

—Jag vaccinerar mig alltid mot influensan, säger vaccinationsexperten Sven Haidl. Influensavcciunet är väl beprövat och ett bra skydd som i princip alla bör ta, tycker jag, förklarar  Inte minst de över 65 och som tillhör riskgrupperna, som t ex är hjärt-kärlsjuka eller har en immunologisk sjukdom som sätter ner immunförsvaret.

Lunginflammation/Prevenar 13

—Är du över 65, tillhör riskgrupperna eller tidigare haft en pneumokockinfektion, typ svår lunginflammation eller sepsis (blodförgiftning), rekommenderar jag att du vaccinerar dig mot pneumokocker, som är den vanligaste bakterien vid lunginflammation. Lunginflammation är en svår sjukdom med viss dödlighet, så därför är det ett viktigt skydd.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

—Prevenar 13 är ett nyare vaccin, som visat sig ge både bättre effekt och längre skydd än sin föregångare och ges till äldre som en engångsbehandling.

Överläkare Sven Haidl vid infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö har full koll på höstens smittor.

Överläkare Sven Haidl vid infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö har full koll på höstens smittor.

Kikhosta/ Boostrix

Kikhosta är på uppåtgående i hela västvärlden och ger en väldigt långdragen hosta, vilket kan vara jobbigt för äldre. Den är inte direkt livshotande för vuxna, det är den däremot för små barn som kan bli smittade av vuxna. I Sverige dog två spädbarn förra året sedan de insjuknat i kikhosta.

—I dag vaccineras spädbarn först vid 3 månaders ålder, så då är barnen oskyddade den första tiden, förklarar Sven Haidl.

Boostrix är ett kombinerat vaccin mot stelkramp, difteri och kikhosta.

—Eftersom det ännu så länge inte finns någon enskild påfyllnadsdos för kikhosta är detta ett bra alternativ. Vart 20:e år bör du också ta en påfyllnadsdos mot stelkramp och difteri.

Bältros / Zostavax

—Danskarna kallar bältros för helveteseld, och det säger ju en del. Vaccin med Zostavax minskar risken rejält för att få sjukdomen, men också mot smärtan och komplikationer. Eftersom man inte säkert vet hur länge vaccinationen skyddar, ingår inte vaccinet längre i högkostnadsskyddet, så priset för en dos är 1 400:–.

 

Läs mer: 17 livsmedel som gör dig piggare

 

5 sätt att lindra

Att vaccinera sig mot influensa innebär att du förstärker ditt skydd mot viruset. Om du trots det skulle insjukna finns det några handfasta råd att tänka på:

1. Lyssna på kroppen, vid hög feber är sömn oftast bästa lindringen. Ha gärna huvudet lite högt när du vilar.

2. Du behöver inte vara sängliggande hela tiden, om du kan är det bra att vara uppe och röra på sig då och då. Försök gå ut en stund om du orkar, frisk luft är bra för slemhinnorna i luftvägarna.

3. Drick mycket vatten, du förlorar mycket vätska när du har influensa och vätska hjälper också om du har mycket slem och hosta. Försök att äta även om inte aptiten är den bästa, glass eller yoghurt smakar ofta bättre när man är varm.

4. Använd näsdroppar eller nässpray om du är mycket täppt i näsan, men inte mer än tio dagar i följd.

5. Halstabletter kan tillfälligt lindra dina besvär i halsen, men de minskar inte själva svullnaden i halsen. Sockerfria halstabletter är skonsammare för tänderna.

 

Läs mer: Alla prover var bra – men jag hade ingen ork... 

 

Tänk på att...

...influensasymtom som hög feber, hosta och ont i muskler också kan bero på lunginflammation. Blir du allt sämre ska du därför söka vård, råder Sven Haidl. Det gäller även efter en influensa.

—Efter en influensa är risken större för att drabbas av en bakteriell komplikation, som t ex lunginflammation eller öroninflammation. Så kontakta doktorn om du efter ca 5 dagar sedan influensan blivit bättre åter blir sjuk.

 

Läs mer:

Så skyddar du dig mot barnbarnsbacillerna!

Anna sätter stopp för viruset med ishavstorsk

Så fungerar vaccinet mot bältos

 

Av Christina Mellberg

Foto: Christina Mellberg, Shutterstock

 


Läs mer om:

Dela
(8)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…