Annons

Annons

Diabetes – upptäck varningssignalerna!

I Sverige har cirka 400 000 personer typ 2-diabetes, men siffran kan vara dubbelt så hög eftersom det finns ett stort mörkertal. Här berättar vi om varningssignalerna och hur du bäst behandlar sjukdomen.

Dela
(10)

För diabetiker är fysisk aktivitet rena medicinen.

För diabetiker är fysisk aktivitet rena medicinen.

 

Forskare slår gång på gång larm om den snabba ökningen av diabetes.

Från Världshälsoorganisationen, WHO, kommer rapporter om att 438 miljoner personer kan ha diabetes år 2030. Främst handlar det om typ 2-diabetes, som ca 400 000 personer svenskar har och ungefär lika många beräknas ha oupptäckt. Men även typ 1-diabetes ökar. I Sverige får, efter Finland, flest barn i världen diabetes. Varje dag insjuknar två barn i typ 1-diabetes, men en del drabbas även i vuxen ålder.

Annons

Vid diabetes klarar inte kroppen att ta hand om sockret, glukosen, i blodet. Vid typ 1-diabetes beror det på att kroppens immunförsvar har förstört kroppens insulinproducerande celler i bukspottkörteln, så att kroppen inte har något insulin att bryta ner sockret med.

Vid typ 2-diabetes finns det fortfarande en insulinproduktion, men den är inte tillräcklig för att styra införseln av socker i cellerna eller så har cellerna blivit okänsliga för hormonet.

När blodsockret är för högt kan både nerv- och kärlsystem och olika organ skadas, därför är det så viktigt att upptäcka diabetes i tid och behandla den rätt. Då minskar risken för allvarliga följdsjukdomar. Och du kan börja redan i dag! En rask promenad eller en cykeltur i 30–40 minuter ökar cellernas känslighet för insulin i upp till två dygn. Och med en ökad känslighet följer sänkta blodsockervärden – och bättre hälsa!

 

Läs mer: 7 frågor och svar om diabetes

 

Testa själv!

www.diabetes.se kan du testa hur stor risk du har för att få typ 2-diabetes.

 

4...

...faktorer som ökar risken för typ 2-diabetes:

1. Övervikt

2. Bukfetma

3. Rökning

4. Sjukdomen finns i släkten

Diabetes

Visste du att...

... år 2030 spås 438 miljoner personer ha diabetes, enligt Världshälsoorganisationen, WHO.
...ett vanligt blodprov, för att se om du har ett förhöjt blodsockervärde, räcker för att för att kolla om det finns risk för diabetes.

 

Behandlingar som hjälper

Typ 2-diabetes påverkas av din livsstil. Sundare och bättre kost, som grönsaker, rotfrukter, baljväxter, fullkornsprodukter, fisk, nötter och kaffe kan sänka blodsockret, motion ökar cellernas känslighet för insulin och på så sätt minskar risken för höga blodsockervärden. Men ofta behöver du, förr eller senare, någon form av medicinering:

Biguanider

Ökar din kropps känslighet för kroppseget insulin och gör att det hormon som finns fungerar bättre. Minskar också leverns sockerproduktion. Påverkar inte insulinproduktionen och tas 2–3 gånger per dag i samband med måltid.

Sulfonureider/SU

Stimulerar betacellerna i din bukspottkörtel så att insulinproduktionen ökar. Kan leda till viktökning. Finns risk för hypoglykemi (lågt blodsocker).

DPP 4-hämmare

Larmar hormoner i tarmen som hjälper till så att en större mängd kroppseget insulin frisätts när du äter. Har bara effekt när du äter vilket minskar risken för biverkan i form av lågt blodsocker. Efter att du har ätit höjs sockret i ditt blod. Ger inte någon viktuppgång.

Syntetiskt hormon

De flesta kommer att behöva syntetiskt hormon när kroppens egen insulinproduktion inte räcker till. Det finns både snabb- och långtidsverkande hormon som ibland kombineras med andra diabetesläkemedel. Hormonbehandling sänker effektivt ett högre blodsocker men kan leda till viktökning eller för lågt blodsocker.

 

Läs mer: Behöver jag oroa mig för att få diabetes?

 

6 vanliga symtom

Vid typ 2-diabetes smyger sig ofta symtomen på under lång tid och kan därför vara svåra att upptäcka. Men det finns några vanliga symtom att vara uppmärksam på:

1. Du är ofta törstig och dricker mycket.

2. Du kissar ofta och i större mängder.

3. Du är ofta trött och hängig.

4. Du ser plötsligt sämre och har en dimmig syn.

5. Du får domningar i händer och fötter.

6. Du får klåda i underlivet.

Känner du igen något av ovanstående och misstänker att du har typ 2-diabetes? Kontakta din vårdcentral!

 

 

Läs mer

Ät dig friskare

Rätt kost minskar behovet av insulin

Chokladbollar för diabetiker

 

Av Christina Mellberg

Foto: Shutterstock

Källor: www.doktorn.com, www.1177.se


Läs mer om:

Dela
(10)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…