Annons

Annons

Trött och överviktig? Du kan lida av hypotyreos

Hypotyreos är ett stort och underdiagnostiserat problem. Helle Sydendal förstod inte varför hon alltid var så trött och samtidigt bara blev allt tjockare. Nu har hon skrivit en bok för att hjälpa andra drabbade!

Dela
(1.62k)

Kombinationsbehandlingen med sköldkörtelhormonen T4 och T3 har gett Helle Sydendal ett normalt liv igen!

Kombinationsbehandlingen med sköldkörtelhormonen T4 och T3 har gett Helle Sydendal ett normalt liv igen!

Läs mer: Testa själv – har du hypotyreos?

Läs mer: Alla prover var bra – men jag hade ingen ork…

Det tog många år innan Helle Sydendal fick rätt diagnos – hypotyreos, för låg ämnesomsättning. Hon som alltid känt sig så smal och pigg hade långsamt förvandlats till en väldigt trött och överviktig kvinna. Men hon är inte ensam. Den insikten har nu lett till boken ”Få livet tillbaka, en bok om för låg ämnesomsättning – hypotyreos” som Helle hoppas ska hjälpa andra i samma situation.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

—Jag skrev den här boken eftersom jag tycker att det måste bli mer fokus på hypotyreos. Många tror att man själv styr över sin ämnesomsättning och att man kan ”boosta” den genom olika livsstilsförändringar. Det är, och kommer alltid att förbli, en myt!

Hypotyreos beror på att kroppen producerar för lite – eller inget – sköldkörtelhormon och det, menar Helle, kan varken motion eller en sund kost ändra på.

—Hypotyreos kan bara behandlas genom att tillföra de hormoner som kroppen har brist på.

Helle Sydendal

2010 vägde Helle 85 kilo och mådde allt annat än bra.

Hypotyreos utvecklas långsamt och syns inte alltid vid ett blodprov i ett tidigt skede. Den absolut vanligaste orsaken – hos över 90 % av de drabbade – är den autoimmuna sjukdomen Hashimotos tyreoidit. Experter inom endokrinologi uppskattar att 12 % av befolkningen lider av denna sjukdom och minst 80 % är kvinnor.

—Om dessa kvinnor och män inte redan har utvecklat hypotyreos, kommer de att göra det med tiden. En stor andel av befolkningen har sjukdomen utan att de vet om det, menar Helle Sydendal.

Men det handlar också om att få rätt behandling. I sin bok berättar Helle om både om sin egen och om andra kvinnors mödosamma resa tillbaka till ett fungerande liv. Men också om hur behandlingen med Levaxin byggde på hennes problem och om vändpunkten…

Boken är också en sorts självhjälpsguide för de som tror sig lida av hypotyreos – eller fått diagnosen men inte rätt hjälp.

—Det finns en snabbguide för den som inte riktigt orkar ta sig igenom alla kapitel. Det är viktigt att både få rätt diagnos och behandling och ta rätt prover!

Vanliga symtom

* Kan drabba alla åldersgrupper, men symtomen visar sig oftast först efter 30-årsåldern.

* Symtomen smyger sig på lite i taget, du blir ofta allt tröttare och mera överviktig allteftersom tiden går.

* Kan misstas för nedstämdhet, övervikt eller stress. Även utmattningsdepression och fibromyalgi kan dölja en obehandlad eller inte tillräckligt behandlad hypotyreos.

Vinn boken!

Vi lottar ut fem ex av Helle Sydendals bok "Få livet tillbaka, en bok om för låg ämnesomsättning - hypotyreos". Klicka här för att tävla!

 

 

Läs mer

Helle Sydendals blogg: www.lavtstofskifte.info

Patientförening: Sköldkörtelföreningen - www.skoldkortelforeningen.se

Nyheter och information om hypotyreos - www.hypotyreos.info

Experten och läkare Helena Rooth Svenssons hemsida: www.heroscare.se

 

Av Christina Mellberg

Foto: PH Medier, Shutterstock

 

Rätt svar: Kroppen producerar för lite sköldkörtelhormon

Vinnarna är:

Marita Syversen, Smögen

Mercedes Larsson, Borlänge

Josefine Branér, Ludvika

Brittmarie Larsson, Luleå

Linda Berndtsson, Västra Frölunda

 

 


Läs mer om:

Dela
(1.62k)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…