Annons

Annons

Trött och förkyld? Du kan ha överkänsliga slemhinnor!

Är du ständigt förkyld, hostig och trött? Du kan ha överkänsliga slemhinnor. En relativt okänd diagnos som mest drabbar kvinnor – och ofta missas!

Dela
(42)

Yogan hjälper Solveig Enberg med andningen.

Yogan hjälper Solveig Enberg med andningen.

 

Solveig Enberg hostade och var ofta förkyld i långdragna influensaliknande infektioner som gärna kröp upp i bihålorna. Hon var jättetrött, vilade mycket och var sjukskriven i långa perioder. Men det var först när hon utreddes för misstänkt astma som hon fick rätt diagnos.

Annons

Solveig talade med astmaläkaren på telefon när hon fick en av sina många hostattacker:

—Min dotter stod bredvid, kammade håret och piffade sig med hårspray. Då började jag hosta som en galning och kved fram det jag skulle säga och berättade att det ofta blir så här för mig.

När läkaren hörde hennes hostande sa han till Solveig: ”Du har hyperreaktiva slemhinnor!”

Sensorisk hyperreaktivitet (SHR) förväxlas inte sällan med astma eller KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, och innebär att slemhinnorna blir lite svullna och reagerar onormalt på grund av en obalans i det sensoriska nervsystemet. Och eftersom slemhinnorna och immunförsvaret hänger ihop kommer immunförsvaret också i obalans när slemhinnorna alltid är lite retade. Utlösande faktorer kan vara en mängd olika partiklar i luften, bland annat parfym.

—Det tog säkert tio år för mig att förstå sambandet. Jag trodde att jag var förkyld 24 gånger om året men det var alla starkt parfymerade produkter som jag, och även mina elever, hade på sig som retade mina slemhinnor, berättar Solveig som undervisade vuxna.

Hon bestämde sig för att byta ut alla parfymerade produkter i hemmet mot oparfymerade.

—Det tog ett till två år att få parfymfritt hemma men jag blev mycket bättre. Det är en erfarenhet som många av våra medlemmar gjort, säger Solveig som i dag är 63 år och förtroendevald i Astma- och allergiförbundets styrelse.

Besvären vid överkänsliga slemhinnor är inte alltid så dramatiska och ibland tas patienten inte på allvar utan avfärdas som lite ”gnällig”. Den drabbade är ofta lite röd i halsen och ögonen, lätt hostig och småsnorig utan att vara infekterad. Till SHR hör också att man blir trött och av tröttheten kan man bli nedstämd, så det blir lätt en ond cirkel för den drabbade.

Till en början kunde Solveig bli både ledsen och arg när slemhinnorna reagerade, som när hon till exempel satt i väntrummet hos doktorn och blev sjuk av luften där. I dag vill hon absolut inte se sig som ett offer men konstaterar att många känner sig kränkta av att hon mår dåligt av deras parfym.

Solveig har också hittat sina sätt för att må bra och göra det hon tycker är roligt i stället för att sitta hemma och deppa:

—Jag går gärna på restaurang och bio, men jag passar på när det är lite mindre folk, och på teatern försöker jag få en balkongplats och undviker i möjligaste mån foajén.

När hon har råd och tid går hon på något som kallas Lotorpsmassage som gör att hennes andning känns lättare.

—Andningsträning är A och O, jag har ett yogaprogram som jag gör hemma. Jag är också hjälpt av antihistaminer (allergimedicin) i form av tabletter, nässpray och ögondroppar som jag tar året om . De är avsvällande för slemhinnorna. I astma- och allergiföreningen jobbar vi för en parfymfri skola, vård och omsorg. Det vore fantastiskt om det kunde bli så!

Visste du att...

…allt fler köpgallerior doftsätter luften via luftkonditioneringen?

…var tredje vuxen svensk har något slags besvär av dofter och kemiska ämne?

70%

Snabbfakta om överkänsliga slemhinnor:

• Minst sex procent av svenskarna har SHR, men mörkertalet kan vara rätt stort.

• 70 procent som drabbas är kvinnor.

• Begreppet SHR har bara funnits i 15 år

• SHR anses inte vara ärftlig men det är inte helt klarlagt.

• Orsaken är fortfarande okänd.

 

Utlösande faktorer:

* Låga nivåer av kemikalier som normalt anses oskadliga.

* Parfym, kosmetika och parfymerade produkter som t ex sköljmedel

* Blomdoft och cigarettrök.

* Mögel, luftföroreningar, avgaser.

* Kall luft och ansträngning.

Hjälpande faktorer:

* Yoga, qigong och andningsträning som ger en friare andning.

* Avsvällande allergimedicin.

* Försöka undvika det som retar luftvägarna.

3 goda ting

Så kan du underlätta för den som har överkänsliga slemhinnor:

1. Välj parfymfria produkter.

2. Spara din parfym till privata tillfällen.

3. Visa extra hänsyn i utsatta miljöer som t ex buss, skola och vårdcentral.

 

Stå på dig för att få rätt diagnos

shr-eva-millqvist-jpg.jpgProfessor Eva Millqvist är Sveriges främsta auktoritet på SHR, sensorisk hyperreaktivitet. Hon både forskar och är verksam som professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhusets avdelning för lungmedicin och allergologi:

Varför är SHR vanligare bland kvinnor?

Vi vet inte riktigt men det kan bero på att kvinnor har ett bättre utvecklat sensoriskt nervsystem. De är ju känsligare för smärta också.

Varför missas/feldiagnosticeras det så ofta?

Det är för mig ofattbart, men jag tror att många är så inne på spåret astma/KOL/allergi och de sjukdomarna är lättare att diagnosticera och behandla.

Vad skiljer sjukdomarna åt?

Du får inte kramp i luftrören vid SHR som vid astma. Känslan av att det är tungt att andas, svårt att få luft, tryck i bröstet eller värk/irritation i bröstet samt hosta och slem kan göra att SHR ofta felaktigt tolkas som astma. Irriterande och kliande ögon, nästäppa och snuva, klåda i halsen och heshet kan feltolkas som allergi. Men det är inte ovanligt att man har både SHR och astma eller allergi.

Hur ställs diagnosen?

Först får andra luftvägssjukdomar som astma eller KOL uteslutas. Man kan låta patienten inandas capsaicin (det heta ämnet i spansk peppar) utblandat i koksalt. Den som har SHR hostar då betydligt mer än normalt. Det finns också ett särskilt frågeformulär som ger vägledning i diagnostiken.

Hur behandlas SHR?

SHR är lite som med kronisk smärta, det finns ingen riktigt bra medicin. Det är också väldigt individuellt vad man får för symtom. En del är hjälpta av avsvällande medicin fast man bör inte experimentera på egen hand. Du måste lära dig att leva med sjukdomen. Känsligheten kan förändras men den brukar aldrig försvinna.

Vad ska man göra om man tror sig vara drabbad?

Börja hos din husläkare. En del är mycket duktiga och insatta i ämnet medan andra vet betydligt mindre så då får du stå på dig. Jag fortsätter att utbilda kollegorna och forskar vidare.

Av Katarina Mattsson

Foto: Sara Kjellqvist, Shutterstock samt privat bild

Läs mer:

20 huskurer som håller dig frisk

Nytt vaccin mot lunginflammation

Fråga doktorns bästa hälsoråd

 

 

 


Läs mer om:

Dela
(42)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…