Annons

Annons

Thea klippte till och skänkte sitt hår!

När Thea fick höra att cancersjuka som förlorat håret kunde få en peruk med äkta hår bestämde hon sig direkt. Hon skulle klippa av sitt långa hår och skänka bort det.

Dela
(40)

2
Visa bildspel

/
Thea klippte till och skänkte sitt hår.
Thea klippte till och skänkte sitt hår.
...
Visa mer

 

Thea Alne är en liten flicka med ett stort hjärta. Hon är bara åtta år men har redan visat prov på äkta omtänksamhet och medmänsklighet. Tack vare Thea kan någon som förlorat håret vid behandling mot cancer få en peruk med hår som hon bidragit med.

Annons

Allt började med att Thea tittade på tv med mamma Mia, pappa Mattias och småsyskonen Lova, sex år, och Zack, fyra år, hemma i Falkenberg och fick se ett program om cancer där det berättades om att man kunde skänka sitt hår till cancersjuka.

Gilla Hemmets på Facebook

—Thea sa direkt att hon ville göra det, berättar Mattias.

—Ja, jag tänkte att jag kunde göra det eftersom jag har så långt hår, säger Thea.

Ett par äldre släktingar har drabbats av och gått bort i cancer så sjukdomen har man pratat en del om i familjen, men några cancersjuka barn finns varken i släkten eller i bekantskapskretsen.

Stod fast vid beslutet

Mattias och Mia ville dock att beslutet skulle få mogna lite, så att Thea inte bara impulsivt lovat något som hon sedan ångrade. När det hade gått ett tag pratade familjen åter om att skänka hår till cancersjuka och Thea stod fast vid sitt beslut – det här var något hon absolut ville göra.

—Det är typiskt Thea, hon vill gärna hjälpa till och ta hand om andra, säger Mattias som tillsammans med Mia tog reda på hur man skulle gå till väga.

Tidigare i höst satte sig så Thea i frisörstolen hos Sara Eriksson för att klippa av sitt långa hår och låta någon annan få glädje av det.

—Jag har alltid haft långt hår och nu gick det ner till naveln så jag undrade hur det skulle kännas att klippa av det, berättar Thea.

Frisören Sara gjorde först fyra långa flätor som blev nästan 30 centimeter långa och tog sedan fram saxen och klippte av dem efter att ännu en gång försäkrat sig om att Thea inte skulle ångra sig. Flätorna stoppades sedan i ett kuvert och skickades till det företag i Stockholm som tillverkar perukerna.

—Det kändes bra att göra det, jag har inte ångrat mig, säger Thea som blev riktigt fin i sin nya, korta frisyr.

Nästa dag i skolan fick Thea flera positiva kommentarer när hon berättade för klasskamraterna om orsaken till klippningen.

—De sa att det var coolt och några sa att de också ville göra det.

 

 

Läs mer: Julia vann storvinsten och räddade oss

 

Skänka hår till cancersjuka

Bra att veta om man vill skänka sitt hår: Cancersjuka barn och vuxna som behöver peruk under sjukdomstiden får ekonomiskt bidrag. När en perukmakare tillverkar peruker tar de ut en kostnad för tillverkningen. Om håret är skänkt dras denna kostnad av och peruken blir billigare.

Håret ska vara minst 25 centimeter långt, tvättat och helst obehandlat och ofärgat.

Ta gärna kontakt med Barncancerfonden för mer information www.barncancerfonden.se eller 08-584 209 00.

 

Läs mer 

Lille Hilmers huvudvärk var en hjärntumör

Inger fick bli mamma till sina barnbarn

Utan Zlatan hade familjen brunnit inne

 

AV ANETTE BÜLOW

FOTO: PRIVAT


Läs mer om:

Dela
(40)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…