Annons

Annons

Tårtdröm för jordgubbsälskare

Säg den gäst som inte blir imponerad av vår pampiga jordgubbstårta! Grädde, sylt och jordgubbar mellan tre mjuka chokladbottnar, toppat av maränger och massor av jordgubbar. Vad mer kan man önska?

14–16 bitar

Annons

Bottnar

100 g smör

4 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

3/4 dl kakao

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Fyllning & garnering

6–7 dl vispgrädde

ca 800 g jordgubbar

3/4 dl jordgubbssylt

1 msk grovhackade pistagenötter

15 små maränger

ev jordgubbs-/smultronblad el citronmeliss

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Bottnar: Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst.

2. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner mjölblandningen i äggvispet. Häll i smöret och blanda till en jämn smet. Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diam, helst med löstagbar botten.

3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt svalna. Skär kakan i 3 bottnar.

4. Fyllning: Vispa grädden lagom tjock. Rensa och skiva jordgubbarna. Varva grädde, sylt, jordgubbar och nötter mellan de två nedersta bottnarna. Spara hälften av jordgubbarna och lite grädde till garnering.

5. Garnering: Lägg på den översta bottnen och bred grädde ovanpå. Lägg maränger längs kanten och halverade jordgubbar i mitten. Lägg gärna också halverade jordgubbar som en krans längs tårtans nederkant. Pynta med jordgubbsblad.

Tips!

* Tårtbottnarna går att frysa.

* Låt gärna det gröna sitta kvar på jordgubbarna som du dekorerar med så blir tårtan ännu mer färgglad!

Foto: Erik Karlsson

Läs också:

Dela
(0)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…