Annons

Annons

Tareq Taylor och dottern Ellen bjuder på jul-tapas

Enkelt och gott – det är tv-kocken Tareq Taylors ledord när han lagar mat. Här bjuder han och dottern Ellen på 9 lättfixade tapas som passar lika bra på glöggkalaset som på julbordet.

Dela
(300)

tapas-med-ellen-och-tarq-taylor

Missa inte Tareqs och Ellens 9 läckra recept på jultapas. Du hittar dem längst ner i inlägget!

Tareq Taylor står och steker köttbullar när vi tittar in på hans restaurang Kockeriet mitt i Malmö. Dottern Ellen står på andra sidan köksön och vispar pepparkaksgrädde. Stämningen är på topp, Tareq och Ellen skojar och busar med varandra och det märks att de jobbat mycket ihop i köket. I dag ska de göra tapas med julsmak, ett tema som både Tareq och Ellen gillar.

Annons

—Det räcker med att man gör några sorter, det blir mycket ändå, säger Tareq.

I dag är Tareq en av Sveriges mest namnkunniga kockar och med tv-serien Tareq Taylors Nordic Cookery har han blivit känd även utomlands, Ellen har just inlett sin tv-karriär.

—Först var jag med i Sommarlovsmorgon och sen kom jag på delad tredjeplats i Sveriges yngsta mästerkock, berättar hon stolt.

Tareq har gått över till att göra en laxrulle som ska in i frysen för att sedan lätt kunna skäras i fina skivor.

—Vi har utgått från smaker som passar ihop när vi gjort våra tapas. Lax, till exempel, är gott ihop med äpple, kål och korinter. Den här rullen kan du lätt förbereda och frysa in, sen är det bara att plocka fram den ur frysen och skära i skivor.

De flesta av Tareqs och Ellens tapas går bra att förbereda. Men här finns också en sista minuten-tapas som man lätt kan fixa på några minuter.

—Köp färdiggravad lax, stek i het panna utan fett tills den fått lite sotad yta. Sen gör du en sallad av gurka, rödlök, äpple och sötstark senap och klickar på laxbitarna. Enkelt och gott!

Tareq skakar pannan med köttbullarna som ska träs på tandpetare tillsammans med Ellens inlagda rödbetor.

—För att få extra tjong i dem steker jag dem i smör, kryddpeppar och svartpeppar, berättar Tareq. Pepparsmaken kommer fram mer då.

—Bästa sättet att få runda, fina köttbullar är att steka dem i ugnen en liten stund innan du bryner dem i stekpannan, tipsar Ellen som rullat köttbullarna.

 

Vad har du för minnen från julmaten när du växte upp, Tareq?

—Vi firade engelsk jul så det var kalkon med både vit och mörk sås, christmas pudding* och eggnog*. Allt detta älskar jag fortfarande. Jag började inte fira svensk jul förrän jag fick min första flickvän.

 

Vilka är dina favoriter på det svenska julbordet?

—Sill och kål, både brunkål och rödkål. Köttbullar och prinskorv kan man ju äta när som helst.

För Ellen är mormors köttbullar viktigast.

—Men jag gillar egentligen allt – laxen, både gravad och kallrökt, ägghalvor, ris à la Malta…

Hos familjen Taylor firar man jul två gånger. Första gången i lite mindre format och sen med ett stort julkalas där hela släkten är med.

—Då blir det mycket bus med kusinerna, berättar Ellen.

Det bästa med julen är just att vara tillsammans med familjen och släkten, tycker hon. Julklapparna, granen och alla ljusen är förstås också mysigt. Och julkalendern…

I år medverkar Tareq i kalendern som heter Tusen år till julafton.

 

Vilken roll har du?

—Jag är kock förstås, skrattar Tareq och stoppar en kransekage i munnen.

Att unna sig något gott ibland är viktigt, tycker Tareq. I vår kommer han ut med en bok om mat och hälsa, Mat som gör gott.

—Det är fräsch, god, vällagad mat. Syftet med recepten är inte att du ska gå ner i vikt. Men äter du onyttigt sedan tidigare och börjar med maten i min bok så kommer du att gå ner i vikt.

Tareq vill inte predika någon diet utan bara erbjuda bra mat. Det har blivit en tråkig inställning till mat, man problematiserar mat, tycker han.

—Det viktigaste är att det är gott och att man blir mätt, då känner man sig tillfredsställd efter att man ätit. Svårare än så är det inte.

Mätta och belåtna lämnar vi restaurangen där personalen nu börjat förbereda för kvällen. Och för alla som inte har möjlighet att prova deras härliga julmenyer – här är recepten på team Taylors bästa tapas!

 

Tareq i tv-rutan

Trädgårdstisdag (SVT)

Tareq Taylor´s Nordic Cookery (BBC/TV4)

Julkalendern 2015 (Tusen år till julafton, SVT)

 

Ellen i tv-rutan

Sveriges yngsta mästerkock (TV4)

Sommarlovsmorgon (SVT)

Katt & company (SVT)

 

*Eggnog – en sorts varm äggtoddy med rom, konjak eller whisky.

*Christmas pudding – julpudding med torkad frukt och nötter, kallas också plum pudding.

 

 

Vill du laga Tareqs och Ellens goda tapas?

Här hittar du alla deras läckra och lättlagade recept.

 

1. Löksill och smörstekt kavring. Klicka här för recept

Löksill och grovbröd

 

2. Sotad gravlax & äppelsallad. Klicka här för recept

Sotad gravlax och äppelsallad

 

3. Laxrulle med äpple och svartkål. Klicka här för recept

Laxrulle med svartkål

 

4. Ägghalvor med sill och brynt smör. Klicka här för recept 

Fyllda ägghalvor

 

5. Köttbullar och rödbetor. Klicka här för recept 

Köttbullar och rödbetor

 

6. Bakat fläsk med rödkål & äpple. Klicka här för recept 

Bakat fläsk med rödkål

 

7. Pepparkaka med ost och fikon. Klicka här för recept

Pepparkaka med ost och fikon

 

8. Brownie med pepparkaksgrädde. Klicka här för recept 

Brownies med pepparkaksgrädde

 

9. Nötpepparkakor med kristyr. Klicka här för recept

Nötpepparkakor

 

 

Läs mer

Så fixar du mys i advent

Snabba julbordet – klart på 3 timmar

Babben rymde från julen 

 

Av Kristina Palmenäs

Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(300)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…