Annons

Annons

Tack vare havtornsoljan slipper Mia torra ögon!

I många år plågades Mia Bråve av torra, svidande ögon. Efter klimakteriet blev det ännu värre. Inget hjälpte, tills hon prövade ett kosttillskott med havtornsolja...

Dela
(23)

Symtom och behandling för torra ögon

 

Torra ögon

Mia Bråve, här med hästen Ture, kan äntligen njuta av ridningen igen.

Hästar har alltid varit Mia Bråves stora intresse. Hon bor med man och vuxna döttrar på en hästgård utanför Billesholm i Skåne och ägnar dagarna åt westernridning, ridkurser, tävling och avel. I många år har livet med hästar försvårats av att Mia haft problem med torra, svidande ögon.

Annons

—Det började redan i tonåren. Ögonen var alltid torra och ju längre dagen gick, desto torrare blev de. Ögonen blev röda, kändes grusiga och det gjorde ont.

Speciellt besvärligt var det när hon vistades i dammiga miljöer, som ridhus eller i stora mässhallar när hon åkte på hästmässor.

I tonåren skaffade Mia, som är närsynt, kontaktlinser eftersom det var lättare att rida med linser än med glasögon. Men för att kunna ha kontaktlinser trots sina torra ögon var hon tvungen att ständigt använda ögondroppar.

—Jag har provat alla slags ögondroppar, men de hjälpte bara för stunden.

Ofta var hon tvungen att ta ut linserna och använda glasögon i stället.

—I samband med klimakteriet blev ögonen ännu torrare och det blev helt omöjligt att använda linser.

Mia gjorde därför en operation för att korrigera närsynthet och översynthet för att slippa använda glasögon. Men problemen med torra ögon bestod och vid ett besök i en hälsokostaffär bestämde hon sig för att prova ett kosttillskott som skulle hjälpa mot detta. När hon inte märkte något resultat provade Mia en annan produkt – Eye Total, ett kosttillskott med havtornsolja.

—Det blev successivt bättre och i dag har jag inga problem längre, det känns helt fantastiskt! Efter alla år är det jätteskönt att slippa ha torra ögon!

Mia tog först två tabletter två gånger om dagen och fortsatte sedan med två tabletter på morgonen. I samband med klimakteriet märkte hon att slemhinnorna i underlivet och näsan blev torra och att det kunde göra ont. Även detta problem försvann sedan hon började med Eye Total.

—Det här är bara positivt och jag har inte märkt av några biverkningar.

 

 

Uppbyggande olja

Kosttillskottet Eye Total med havtornsolja innehåller fettsyran omega-7 som skyddar och bygger upp torra slemhinnor. Fettsyran produceras i kroppen, men när vi blir äldre minskar mängden och det kan bli brist i cellerna. Havtorn är en buske som både odlas och växer vilt i Sverige. De gulröda bären är rika på vitamin C och fettsyror och har använts inom folkmedicinen i hundratals år. Just nu pågår forskningsprojekt i bl.a. Finland och Kina om deras läkande effekt.

Rek intag är 2–4 kapslar/dag, ca-pris 295:– för 60 kapslar.

 

 

500 000

Närmare en halv miljon svenskar beräknas ha torra ögon. De vanligaste symtomen är att du blir trött i ögonen, att de känns grusiga, blir röda och att det skaver, svider och kliar i ögonen. Även rinnande ögon, dimsyn och ljuskänslighet kan vara symtom på torra ögon.

 

 

9 vanliga orsaker till torra ögon

1. Ålder.

2. Sjukdomar, t.ex diabetes, parkinson och reumatiska sjukdomar.

3. Läkemedel, t.ex antidepressiv och lugnande medicin, antihistaminer, blodtrycksmedicin och magsårsmedicin.

4. Rökning.

5. Mycket tid framför datorn.

6. Kontaktlinser.

7. Torr inomhusmiljö.

8. Störningar eller stopp i tårkanalerna eller i fettkörtlarna.

 

Läs mer

Ny metod räddade Ullas syn!

Mats näthinna lossnade mitt under promenaden

2 vanliga metoder för bättre syn

 

AV ANETTE BÜLOW

Foto: Privat, Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(23)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…