Annons

Annons

Tack vare den nya metoden kan jag slippa byta mitt knä!

Smärta i knät blir vanligare ju äldre vi blir. För många är orsaken artros. Lena Bergkvist i Umeå är en av de första i Sverige som fått prova det nya knäimplantatet Episealer. En ny revolutionerande metod som innebär att patienten i praktik kan börja gå direkt efter operationen!

Dela
(212)

Äntligen kan Lena Bergkvist cykla till jobbet utan att ha värk i knät!

Äntligen kan Lena Bergkvist cykla till jobbet utan att ha värk i knät!

 

Läs mer: Bygg upp brosket!

Lena Bergkvist, 59 år, har ett stillasittande kontorsjobb. För att hålla i gång kroppen går eller cyklar hon de fyra kilometerna till jobbet varje dag. Några gånger i veckan tränar hon på gym. Det var just på löparbandet på gymmet, för cirka tre år sedan, som hon först kände av den ovanliga smärtan i knät.

Annons

—Jag hade aldrig tidigare haft problem med knäna eller andra leder.

Gilla Hemmets på Facebook

När värken inte gick bort fick Lena tid hos en ortoped. Knät undersöktes noga och läkaren kom fram till att det var problem i menisken, en broskskiva som sitter vid sidan av knäleden och som fungerar som stötdämpare i knät.

—Han konstaterade att min menisk var fransig, så de gjorde en titthålsoperation och hyvlade till menisken, berättar Lena.

Men trots operationen blev inte knät bättre, värken gick inte bort och knät svullnade när Lena försökte träna på gymmet. Ny röntgen gjordes och då upptäckte man en litet hål i brosket, en s k osteonekros där brosket inte återbildats.

Ortopeden kände till att det fanns ett nytt knäimplantat, Episealer, som skulle kunna vara en lösning för Lena.

—Han bad en kollega titta på magnetkamerabilderna för att se om en operation skulle fungera.

Innan man fattade ett beslut skickades Lena till Sofiahemmet i Stockholm för en mer avancerad magnetkameraröntgen. Efter samtal mellan kollegorna i Umeå och Stockholm beslöt man sig för att laga hålet med den nya metoden.

—Hålet lagades med en slags plugg som tillverkats exklusivt för att passa min skada. Operationen gick väldigt fort och jag fick åka hem samma dag.

Efter operationen gick Lena på kryckor i sex veckor, därefter fick hon en skena som avlastade knät vid längre ansträngningar som promenader.

—Jag gick hos en sjukgymnast varannan vecka första tiden och fick träningsprogram som utökades allteftersom. Efter drygt fyra månader kunde jag börja med gymträning igen i mindre skala.

Knät är fortfarande lite svullet, men det går framåt. Tio månader efter att implantatet opererades in kan Lena gå och cykla till jobbet utan att ha värk i knät. Och träningen är hon noga med.

—Efter en sådan här operation tror jag att man måste bidra med mycket själv. Man kan inte bara lägga sig på soffan och tänka att det blir bra, träning är ett måste för att få bästa resultat!

Lena är både tacksam och glad över att läkarna hittade felet i hennes knä i ett så tidigt stadium.

—Hade jag inte gjort den här operationen hade kanske hålet i brosket blivit ännu större och senare hade jag kanske behövt byta ut hela knät, nu hoppas jag slippa det. Det är klart bättre att laga ett litet hål än att göra en jätteoperation!

 

episeal-implantat

Episealer designas speciellt efter patientens skada och behov.

Skadan tas om hand innan det gått för långt

Episealer designas utifrån patientens magnetkamerabilder och anpassas exakt efter varje patients anatomi, storlek och djup av skada. Det pluggliknande implantatet är tillverkat av en legering i koboltkrom och har en bioaktiv beläggning som stimulerar så att det växer ihop med ben och brosk. Professor Leif Ryd är medicinsk rådgivare på Episurf Medical och vet mer om implantatet Episealer.

Vad tillför implantatet?

—Det tar hand om skadan innan det har gått för långt och man kan förhoppningsvis till och med undvika de större knäoperationerna. Knät är komplicerat med en massa ledband så det är lättare för det att vänja sig vid ett individanpassat implantat än en knäprotes som bara finns i några få modeller.

Hur opereras implantatet in?

—Vi gör en öppning vid knäleden på 5–6 centimeter och gröper ur det skadade brosket för att göra fina kanter, ungefär som en tandläkare gör i ordning en tand före lagning, sedan pluggar vi igen hålet med implantatet som är specialkonstruerat efter patientens anatomi och skadans djup och storlek.

Hur lång tid tar operationen?

—Cirka en halvtimme, så patienten kan åka hem samma dag.

När kan patienten gå igen?

—Det är lite individuellt efter vars och ens smärtgräns, men praktiskt taget kan man börja gå försiktigt ganska omgående.

 

ont i knät

Ömt, varmt och svullet knä kan vara tecken på artros.

12,5 % drabbas av knäartros

Fakta om knäartros:

* Förekommer hos cirka 12,5 procent av Sveriges befolkning som är över 45 år.

* Sjukdomen kommer smygande. Vanliga symtom är att det gör ont att gå, komma i och ur bilen, resa sig från sittande eller gå i trappa, och knät kan bli ömt, varmt och svullet.

* Det finns ingen behandling som stoppar sjukdomsförloppet, fysisk aktivitet har däremot en mycket positiv påverkan som lindrar smärtan och förbättrar muskelfunktionen.

* Den som är kraftigt överviktig har åtta gånger större risk att drabbas än den som är normalviktig. Även lätt överviktiga, som bara väger 7–8 kilo för mycket, har en förhöjd risk.

* Medelålders patienter har svårt att få en behandling som fungerar. De anses för unga för att få en protes, men har ofta gått länge med smärtan och blir inte längre hjälpa av smärtstillande läkemedel.

* Vid 60–65 kan man få en knäprotes som ersätter knät. Anledningen till att man inte opererar in en protes på yngre är att skadorna är för små, rehabiliteringen är lång och att protesen bara har en livslängd på mellan 15 och 20 år vilket skulle innebära att patienten måste opereras fler gånger.

 

Läs mer:

Vi lever ett aktivt liv - trots artrosen

4 stärkande övningar

Expertens bästa råd vid artros

 

Av Elsa Maréchal

Foto: Edel Puntonet, Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(212)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…