Annons

Annons

Ta tillvara på sensommarens guldkorn…

Dela
(1)

Kräfttårta

Pepparrot och lime ger extra smakskjuts åt den här krämiga tårtan.

Lyxig kräfttårta

6-8 port

75–100 g smör

200 g kavring

Fyllning

4 gelatinblad

250 g kvarg

3 dl gräddfil

3 msk nyriven pepparrot

3 msk finhackad dill

Annons

saft av ½ lime

3 salladslökar

300 g kräftstjärtar

Garnering

½ finhackad rödlök

1 msk finklippt gräslök

2 limer i skivor

½ citron i skivor

dill

 

Gör så här

1. Spänn fast ett bakpapper över bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diam. Smält smöret. Smula brödet i matberedare och häll i smöret. Tryck ut smulblandningen i bottnen på formen och ställ in i kylen.

2. Låt gelatinbladen ligga i rikligt med kallt vatten ca 10 min. Blanda kvarg, gräddfil, pepparrot, dill och limesaft. Ansa, finhacka och vänd ner salladslöken. Grovhacka hälften av kräftstjärtarna och vänd ner i smeten.

3. Krama ur gelatinbladen. Smält dem i en kastrull på låg värme tillsammans med en klick av fyllningen. Rör ner gelatinblandningen i resten av smeten. Bred ut fyllningen på kavringbottnen och släta till ytan. Låt stå kallt minst 5 tim.

4. Inför servering: Garnera tårtan som på bilden. Enklast är att börja i mitten med lök och gräslök, efter det kräftstjärtarna, först runt kanten och sedan lägga dem som är kvar mittpå tårtan. Avsluta med citrusskivor och dill.

Av: Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(1)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…