Annons

Annons

Surdeg med råg

Baka surdegsbröd

2 1/2 dl rågmjöl, fullkorn (gärna ekologiskt)

2 dl vatten

1 dl skalat rivet äpple

 

Gör så här

Dag 1: Vispa samman mjöl, vatten och fint rivet äpple. Förvara i en burk med lock eller i en skål täckt med plast. Använd ett stort kärl eftersom surdegen kommer att växa. Låt stå i rumstemperatur i två dagar.

Annons

Dag 2: Låt degen vila, rör om en gång om dagen.

Dag 3: Vispa samman surdegen med 1 dl rågmjöl och 1 dl vatten. Täck och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 4: Tillsätt samma mängd mjöl och vatten som dag 3. Täck och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 5: Surdegen är nu färdig att baka med. Ställ in den i kylskåpet om du inte ska använda den direkt. Den håller sig ca en vecka. För att hålla den vid liv ska du ta ut den i rumstemperatur och ”mata” den med 1 dl vatten + 1 1/2 dl mjöl en gång i veckan. Låt stå i burken med locket på ett dygn, sedan kan du ställa in surdegen i kylen.

 

Läs mer

Lättbakat långpannebröd 

Lättbakade dinkelbullar 

Baka eget bröd 

 

Läs också:

Dela
(1)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…