Annons

Annons

Stekt sill i ättika

Dela
(2)

Vi hälsar på hos Hemmets antikexpert Gert Backe och hans fru Karin. De dukar på gammalt vis och bjuder på sina favoriter på julbordet. Stekt sill i ättika är en klassiker som Karin och Gert inte tröttnar på i första taget!

Annons

 

12 sillfiléer
1 tsk salt
25 g smör
1 kruka persilja
ett par kvistar timjan
1 gul lök
smör till stekning
Panering
rågmjöl
1 uppvispat ägg
ströbröd
Lag
5 dl vatten
3½ msk ättiksprit 24 %
½ dl strösocker
1 tsk hel vitpeppar
Garnering
rödlök i skivor
persilja

Gör så här
1.
Skär av fenorna på filéerna. Lägg dem med köttsidan upp och salta.
Rör smöret mjukt. Finhacka persilja och timjan. Blanda hacket med smör och lägg en klick på varje filé. Vik ihop.
2. Vänd filéerna först i rågmjöl, sedan i ägg och slutligen i ströbröd. Låt vila ca 10 min. Blanda ingredienserna till lagen under tiden. Vispa tills sockret har smält.
3. Skala och skär löken i skivor. Hetta upp smör i en stekpanna och stek sillen så att den får fin färg på båda sidor. Varva sill och lök i en form med hög kant. Häll lagen över sillen. Låt stå kallt ett par timmar, gärna över natten. Garnera inför serveringen.

 

Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(2)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…