Annons

Annons

Sommarens godaste sill – 7 läckra recept

Klassisk glasmästarsill, tomatsill med sting eller varför inte en sexa matjes? Inget går upp mot hemgjord sill på sommarbordet – här får du våra allra bästa recept!

Dela
(62)

Äpple- och matjesröra

1. En sexa matjes

Hacka 200 g matjessill. Finhacka 1 hårdkokt ägg och ½ rödlök. Fördela sill och ägg i 6–8 snapsglas. Klicka på 2 dl crème fraiche. Toppa med rödlök och klipp över lite gräslök. Förvara svalt till serveringstillfället.

Annons
En sexa matjes

En sexa matjes.

 

2. Ört- & löksill

Sill när den är som bäst – med doftande örter i en kryddigt smakrik lag.

1 burk inläggningssill à 420 g, urvattnad
1 rödlök
1 gul lök
½ purjolök
1½ dl blandat hackat kryddgrönt, t ex persilja, basilika, dill, timjan eller rosmarin
2 lagerblad
10–12 kryddpepparkorn
7 svartpepparkorn

Lag
½ dl ättiksprit 12 %
1 dl strösocker
1½ dl vatten

Garnering
hackat kryddgrönt
strimlad purjolök

Gör så här

1. Lag: Koka upp ingredienserna och låt lagen kallna.

2. Låt sillfiléerna rinna av och skär dem i smala, sneda bitar.

3. Skala och skiva den röda och gula löken. Ansa och skiva purjolöken. Varva allt med kryddgrönt och kryddor i en glasburk och häll på lagen. Låt stå kallt minst 1 dygn. Garnera inför servering.

Ört- och löksill

Ört- och löksill.

 

3. Glasmästarsill

En av sillrätterna på buffén får gärna vara en klassiker, vi väljer den älskade glasmästarsillen.

1 burk inläggningssill à 420 g, urvattnad
2–3 rödlökar
1 morot
1 liten purjolök
1 liten bit pepparrot
10 kryddpepparkorn
3 tsk senapsfrön

Lag
5 msk ättiksprit 12 %
5 msk strösocker
1½ dl vatten

Gör så här

1. Lag: Koka upp ingredienserna och låt lagen kallna.

2. Låt sillfiléerna rinna av och skär dem i smala, sneda bitar.

3. Skala och skiva lök och morot. Ansa och strimla purjon. Varva samtliga ingredienser med sillen i en glasburk. Häll över lagen. Låt stå kallt 1–2 dygn.

Glasmästarsill

Glasmästarsill.

 

4. Brantevikssill

När man en gång har smakat den här inläggningen är det svårt att inte falla om och om igen! Lagen bildas efter hand, så det behövs ingen extra vätska när sillen blandas med alla de goda ingredienserna.

1 burk
1 kg sillfilé utan skinn

Lag
2 dl ättiksprit, 12 %
6 dl vatten
1 1/2 msk salt

Torrmarinad
2 rödlökar
2 gula lökar
2 msk kryddpepparkorn
2 msk vitpepparkorn
4 dl strösocker
1 msk rivet citronskal
2 lagerblad
1 knippa dill

Gör så här

1. Blanda ättiksprit, vatten och salt i en bunke. Skär sillen i bitar och lägg dem i lagen. Låt stå kallt 12 tim. Blanda runt någon gång under tiden så att lagen kommer åt alla bitarna.

2. Torrmarinad: Låt sillen rinna av i ett durkslag. Skala och finhacka all lök. Lägg över i en bunke. Lägg alla pepparkorn i en plastpåse och krossa dem med t ex ett knivskaft. Blanda ner pepparkross, socker och citronskal i bunken. Smula ner lagerbladen. Finhacka och vänd slutligen ner dillen.

3. Varva sockerblandning och sill i en glasburk. Börja och avsluta med blandningen. Låt stå kallt 1–2 dygn. Inläggningen håller sig 1 vecka i kylen.

Brantevikssill

Brantevikssill

 

5. Senapsgravad sill

Ett av sillbordets mest omtyckta inslag – oavsett årstid eller högtid!

1 burk à 500 g sillfilé utan skinn
1 dl ättiksprit, 12 %
5 dl vatten
2 tsk salt

Senapssås
2 msk svensk senap
1 msk fransk senap
½ dl strösocker
2 msk pressad citron
1 msk vitvinsvinäger
1½ dl rapsolja
1 dl filmjölk
1 knippa dill

Gör så här

1. Blanda ättiksprit, vatten och salt i en skål eller burk. Skär sillen i sneda bitar och lägg dem i lagen. Låt stå kallt ca 12 tim. Blanda runt någon gång under tiden så lagen kommer åt alla bitarna.

2. Senapssås: Blanda senap, socker, citronsaft och vinäger i en skål. Vispa ner rapsoljan i en tunn stråle. Rör ner filmjölken och smaka av med salt och peppar. Hacka dillen och vänd ner i såsen.

3. Låt sillbitarna rinna av. Vänd ner dem i såsen och låt stå kallt till nästa dag. Inläggningen håller sig några dygn i kylen.

Senapsgravad sill

Senapsgravad sill.

 

6. Tomatsill med dill

Lite tabasco sätter sting på den här sillen. Smaka av och tillsätt mer tabasco om du vill ha den ännu hetare.

300 g inlagda sillfiléer
3 tomater
2 rödlökar
2 msk tomatpuré
2 msk vitvinsvinäger
10 droppar tabasco
½ dl krossade tomater
½ dl finhackad dill

Garnering
dill

Gör så här

1. Dela sillfiléerna i ca 1 cm breda sneda bitar.

2. Dela tomaterna, kärna ur dem och skär dem i små bitar.

3. Skala och finhacka löken.

4. Rör samman tomatpuré och vinäger, smaka av med tabasco. Tillsätt tomatbitar, lök och tomatkross samt dill.

5. Blanda med sillen och låt allt stå svalt till serveringen. Garnera med dill vid serveringen.

Tomatsill med dill

Tomatsill med dill.

 

7. Äpple- & matjesröra

Servera matjesröran i glas så ser det extra festligt ut. Knäckebröd och en bit lagrad ost är gott till.

4 matjessillfiléer, ca 300 g
1 rödlök
½ rött äpple
1 hårdkokt kallt ägg
3 msk majonnäs
3/4 dl crème fraiche
2 msk grovkornig senap, t ex skånsk senap
3 msk finhackad dill
1 msk finhackad ättiksgurka

Garnering
grovhackad dill

Gör så här

1. Skär sillfiléerna i små tärningar.

2. Skala och finhacka löken. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Skala och finhacka ägget.

3. Blanda samman majonnäs, crème fraiche, senap, dill och gurka. Vänd ner övriga ingredienser.

4. Fördela röran i små glas eller skålar. Garnera med dill. Servera med knäckebröd eller en bit kavring.

Äpple- och matjesröra

Äpple- och matjesröra.

 

Läs mer

Favoritsillen på nytt sätt

Sommarsill med citron och fläder

Snabba sillen till midsommarbuffén

 

Av Bitte E:son Forsberg, Janet Gustavsson (senapsgravad sill, brantevikssill)

Foto: Anders Norrsell, Erik Karlsson (senapsgravad sill, brantevikssill)

 


Läs mer om:

Dela
(62)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…