Annons

Annons

Sommarens godaste matjestårta!

Festbordets medelpunkt är som en midsommarnattsdröm! Lagom salt och krämig med alla förväntade smaker på plats. Vacker är den dessutom!

6–8 port
Botten
100 g smör
200 g kavring
Fyllning
ca 200 g matjessill
4 gelatinblad
1/2 rödlök
2 hårdkokta ägg
2 msk kaviar, typ Kalles
3 dl gräddfil
2 dl crème fraiche
1 krm salt
Garnering
1–2 matjessillfiléer
1 dl hackad gräslök
1/2 finhackad rödlök
2 rädisor & rödlöksringar

Annons

Gör så här
1. Botten: Spänn fast ett bakpapper i botten på en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm diam. Smält smöret. Skär brödet i bitar och mixa det i en matberedare med kniv. Häll i smöret och mixa några varv till. Tryck ut smulorna jämnt i formen och upp på sidorna, t ex med baksidan av en sked. Kyl ca 20 min.
2. Fyllning: Låt sillen rinna av och finhacka den. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5–10 min.
3. Skala och finhacka lök och ägg. Blanda ägghacket med kaviar, gräddfil, crème fraiche och sillen. Salta. Krama ur gelatinbladen och smält dem i 1 msk vatten på låg värme under omrörning. Låt svalna och rör ner gelatinet i sillröran. Häll blandningen i pajskalet. Ställ formen plant och kallt minst 3 tim, gärna över natten.
4. Garnering: Torka av sillfiléerna och skär dem på snedden i smala bitar. Garnera tårtan med sillen i mitten och hackad gräs- och rödlök i en ring runt kanten. Rödlök och utskurna rädisor på toppen!

Foto: Hanneke Bonthuis

Läs också:

Dela
(0)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…