Annons

Annons

Sofia Ledarp: Mitt liv var en fasad…

I de nya avsnitten av Fröken Frimans krig kommer kvinnokooperativets Kinna att drabbas av starka, men förbjudna, känslor. När hon blir medveten om hur de förtryckta känslorna skadar henne börjar kampen för att hitta tillbaka till egenvärdet. Sofia Ledarp, som spelar Kinna, vet precis vad detta innebär...

Annons
2
Visa bildspel
/
Sofia Ledarp är aktuell i Fröken Frimans krig
Sofia Ledarp är aktuell i Fröken Frimans krig
...
Visa mer

 

När Fröken Frimans krig sändes i SVT julen 2013 blev det stor succé. Kritikerna hyllade serien om kvinnorna som tog strid mot matfusket och startade kvinnokooperativ och tittarna ropade efter en fortsättning. Det tog två år men på juldagen var det premiär för andra säsongen. Och en tredje säsong är redan inspelad!

—När vi skulle spela in och jag träffade Dagmar Friman (Sissela Kyle) och de andra karaktärerna, var det som att komma hem och återse ett gäng kära väninnor som hade väldigt mycket att prata om.

—Det är en sann glädje att få arbeta med dessa fantastiska skådespelare och rollkaraktärer. Det är inte ofta man får möjlighet att berätta om en viktig del i svensk kvinnohistoria som nästan blivit bortglömd, säger Sofia Ledarp som spelar Kinna i Fröken Frimans krig.

—Epok är svårt att göra. Men vi hade bra manus, trovärdiga repliker och fantastisk kostym men blev ändå överraskade av det positiva gensvaret och tittarsiffrorna som nådde 1,5 miljon.

När första delen slutade hade väninnorna startat livsmedelskooperativet Svenska Hem. De hade lyckats få många kunder trots massivt och smutsigt motstånd från etablerade handlare och grossister.

Kvinnlig rösträtt

Ett år har gått, det är 1906 när säsong 2 av Fröken Friman inleds och Dagmar och hennes vänner börjar ta upp kampen för kvinnlig rösträtt. Men vägen är lång och krokig. I Sverige är skillnaderna mellan överklass och arbetarklass enorma. Kvinnor som gifte sig fick ge upp sin självständighet, maken blev hustruns förmyndare.

—Det är svårt att förstå hur det var då. Ändå är det ingen evighet sedan. Hundra år kan upplevas som lång tid, men ser jag på mitt eget liv får jag perspektiv. Sverige fick rösträtt 1921, bara några år innan min morfar, som i dag är 90 år, föddes, säger Sofia, som själv brinner för kvinno- och rättvisefrågor.

—Visst kan det kännas segt att förändring tar tid. Men gamla invanda strukturer tvättas inte bort på en gång, och blickar man ett sekel bakåt så ser man hur stora saker som verkligen skett i vårt samhälle.

Sofia menar att även om vi kommit långt i kvinnokampen så måste vi fortsätta att synliggöra de orättvisor som finns.

—Kvinnor föder barn, men det är också det enda som ska behöva skilja oss från männen. Inte olika lönelägen eller ojämvikt.

Hon har stora förhoppningar för framtiden.

—Den unga generationens tjejer är så modiga. De står upp för feminismen, för varandra och de tar ingen skit. Jag blir lycklig av dagens orädda, starka förebilder som Malala, säger Sofia med glädje i rösten.

I Fröken Frimans krig spelar hon Kinna Bohman, också en förebild på många sätt. Kooperativets vd och ekonom, med hjärta och bakgrund i arbetarklassen. I julens avsnitt kommer Kinna att genomgå en omvälvande förändring genom stark, men förbjuden, kärlek. Hon tvingas leva med känslan av att inte tillhöra normen. När Kinna blir medveten om hur förtryckta känslor gör henne illa börjar hennes kamp att försöka återerövra sitt egenvärde.

Samma långa och tuffa fight har även Sofia tagit, även om det var en helt annan orsak till hennes dåliga självkänsla. I Sofias fall berodde det på att hon gjorde allt för att vara sin pappa till lags.

—Mina föräldrar skiljde sig och jag delade min uppväxttid mellan dem. Mamma och jag hade ett bra förhållande. Eftersom pappa var mer frånvarande var det hans uppmärksamhet och kärlek jag riktade in mig på.

—Pappa var en väldigt dominant person, temperamentsfull och styrande. Han tog mycket plats och hade lite tid, upptagen som han var med sina jobb i Stockholms nattklubbsvärld.

Det var oregelbundna tider, stora humörsvängningar och inte mycket trygghet för en liten flicka att leva i detta kaos. Men Sofia visste inget annat och anpassade sig. Det var ofta drama hemma. Ibland blev dottern inlåst, ibland fick hon inte gå ut och leka.

Var ständigt rädd

Sofia lärde sig tolka sin pappa och försökte säga och göra saker så att han inte skulle bli arg. Det blev mer rollspel och mindre av sanna Sofia.

— Jag försökte hålla mig på rätt sida om den osynliga linje han skapat. Mitt liv blev mer och mer en fasad, ett skådespel. Jag tappade självkänslan och spelade den person som jag trodde att alla andra ville jag skulle vara. Jag var ständigt rädd för att inte passa in, bli avslöjad och bortstött.

—Trots att min pappa varken var missbrukare eller fysiskt våldsam mot mig blev jag medberoende. Jag teg, skyddade honom, skämdes men berättade aldrig någonting.

Det var först på teaterhögskolan som en lärare förstod att hon länge hade förträngt sig själv. Eleverna hade fått i uppgift att spela upp en scen från sin barndom.

—Jag märkte att jag hade stora minnesluckor men fantiserade ihop en historia om pappa och mig.

Läraren såg lögnen och förstod varför. Det är Sofia väldigt tacksam för i dag.

—Jag tyckte att jag hade haft bra koll på mig själv och inbillade mig att jag hade mått bra, fast det egentligen var tvärtom.

—När jag insåg att jag var tvungen att släppa hoppet om pappa för att kunna bygga upp min självkänsla rasade min värld som ett korthus.

Sofia började gå till en terapeut och det tog lång tid innan hon landade.

—Det var smärtsamt. Så mycket skuld och skam. I början fortsatte jag dessutom att spela roller inför terapeuten, dels för att jag ville se om jag blev genomskådad – men också för att det var svårt att hantera smärtan.

Det tog många år innan Sofia landade men i dag mår hon bra och känner sig lycklig.

—Gud ja, annars hade jag inte kunnat prata om det här. Min pappa lever inte längre och jag vill inte försvara honom, men någonstans har jag försonats och kan förstå honom också. Han var ingen ond människa. Han kom från Grekland, var fattig, jobbade mycket, blev missförstådd och kom aldrig riktigt in i systemet här, säger Sofia och ger en förklaring med bilden av ett träd: Säger jag ”tänk på ett träd” så svarar de allra flesta svenskar ”björk”. Trots 40 år i Sverige sa pappa ”olivträd”.

—Detta tänker jag ofta på i den speciella situation vi har i dag med alla människor som inte längre har något hem, som tvingats fly sitt land undan krig. Genom att vara medmänniska och öppna hjärtat får man så mycket kärlek tillbaka.

 

Om Sofia Ledarp

Ålder: 41 år

Familj: Sambo, son och två bonusdöttrar.

Bor: Gamla stan i Stockholm.

Känd: Flera större roller på Stockholms stadsteater och Dramaten. För rollen som Lena i filmen Den man älskar belönades hon med en guldbagge. Spelade redaktionschef i Millenniumtrilogin och är nu aktuell i andra säsongen av Fröken Frimans krig.

Förebilder: Malala Yousafzai som kämpar för flickors rätt till skolgång och Aung San Suu Kyi som i november vann valet i Burma.

Fritidsintresse: Yoga!

Favoritprogram på tv: Älskar serier och dokumentärfilmer. Kan plöja en hel serie i ett svep.

 

 

Läs mer: 

Kattis Ahlström är redo att gå vidare

Karin Adelsköld gjorde revolt

2016: Grattis bikinin, SAS, Dolly och kungen

 

Av Maud Holmberg Klyft

Foto: Peter Cederling/SVT, TT

Läs också:

Dela
(37)

webshop-widget


Annons


Annons

Laddar nästa sida…