Annons

Annons

Sockerkaka med kolaglasyr

Inget slår en klassisk sockerkaka! Jo, kanske om man ringlar en läcker kolaglasyr över...

Dela
(130)

Sockerkaka med kolaglasyr

Sockerkakan får en extra fin smak av citron, som passar bra till kolaglasyren. Foto: Pontus Ferneman

Recept lättbakad sockerkaka med kola

14–16 bitar

50 g smör
3 ägg
2½ dl strösocker
rivet skal av 1 citron
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kaffegrädde

Kolaglasyr
½ dl vispgrädde
1 dl strösocker
½ msk sirap
½ msk pressad citronsaft
50 g smör

Annons

Garnering
citronskal

Ugn 175°

Gör så här

1. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt citronskalet.

2. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten tillsammans med smöret och grädden. Häll smeten i en smord och bröad form, 1½–2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 min.

3. Kolaglasyr: Blanda grädde, socker, sirap, citronsaft och smör i en kastrull och låt koka tills det bildas gångar när du rör i glasyren. Låt stå lite innan den hälls på kakan. Låt stelna. Garnera.

 

Läs mer:

Citronsockerkaka – en riktig klassiker

Apelsinsockerkaka med kolaglasyr

Chokladsockerkaka med gräddkola


Läs mer om:

Dela
(130)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…