Annons

Annons

5 kul fakta om våra nya sedlar!

I oktober slog 1900-talskändisarna Astrid Lindgren, Evert Taube och Ingmar Bergman ut "selman" och 50-lappen med Jenny Lind. Men visste du detta om våra pengar?

Dela
(75)

4
Visa bildspel

/
Här är våra nya pengar
Här är våra nya pengar
Här är våra nya pengar
Här är våra nya pengar
...
Visa mer

 

Den 1 oktober sa Sverige välkommen till 20:an med Astrid Lindgren, 50-kronorssedeln med Evert Taube, nya 200-kronorssedeln med Ingmar Bergman och tusenlappen med Dag Hammarskjöld.

I oktober nästa år kommer 100-kronorssedeln med Greta Garbo och 500-kronorssedeln med Birgit Nilsson.

Annons

Baksidan av sedlarna visar natur, blommor och byggnader från kulturpersonligheternas hembygd, till exempel Evert Taubes Bohuslän och Dag Hammarskjölds Lappland.

Gilla Hemmets på Facebook

 

Värt att veta!

1. På den nya 20:an finns en bild av Pippi Långstrump, tecknad av Ingrid Vang Nyman. Pippi kan ha varit ett självporträtt – Ingrid beskrivs som lång, gänglig, fräknig och rödhårig. Ingrid, som var dansk, var ett vilt barn. Det sägs att hon rymde till tyska gränsen för att ta värvning som skeppspojke!

2. Öresundsbron finns på baksidan av Birgit Nilsson-sedeln på 500 kronor som kommer nästa år. Öresundsbron är Sveriges högsta byggnadsverk. Bropylonerna är 203,5 meter höga.

3. Operasångerskan och Melodifestivalvinnaren Malena Ernman gick i taket när det blev känt att 500-kronorssedeln föreställde Birgit Nilsson i Richard Wagners Valkyrian. Wagner var nämligen uttalad rasist och fientlig mot judar.

4. På nya tusenlappen med Ingmar Bergman finns en filmscen ur Det sjunde inseglet, som blev starten på Bergmans internationella karriär. Precis som Pippi Långstrump hade manuset en gång blivit refuserat…

5. …liksom Evert Taubes Så länge skutan kan gå. Visan skrevs ursprungligen till en film som aldrig blev av och avfärdades som banal av en av Taubes rådgivare på 50-talet. Den blev sen en av Taubes sista visor och sjöngs på Berns första gången 1960. En notslinga ur visan syns på nya 50-kronorssedeln.

 

Då kommer mynten

I oktober 2016 kommer 1-kronan och 5-kronan att bytas ut. Dessutom får vi en ny svensk 2-krona!

De nya mynten blir mindre och väger bara hälften av våra nuvarande.

Vår 10-krona kommer att se ut som tidigare.

 

Har du en gammal 2-krona...

...i gömmorna? Den gäller fortfarande. Men att betala med den i affären är dumt, eftersom silvervärdet i myntet är högre än 2 kronor!

 

Kom ihåg!

1 juli 2016 blir de gamla 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna ogiltiga.

1 juli 2017 blir de gamla 100- och 500-kronorssedlarna och 1-, 2- och 5-kronorsmynten ogiltiga.

 

Läs mer

Mattias vågade inte berätta för Andrea att pengarna var slut

Julia vann storvinsten och räddade oss

Tvillingsystrarna vann 6,3 miljoner

 

AV MARIA SVEMARK

FOTO: RIKSBANKEN, ALLOVER PRESS OCH SHUTTERSTOCK


Läs mer om:

Dela
(75)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…