Annons

Annons

Smulpaj med persikor och hallon

Extra lyxig blir smulpajen när du lägger frukten på en härlig mördegsbotten! Här fyller vi pajen med persikor och hallon – lite som peach melba.

Smulpaj med persikor

8 port

Pajbotten

75 g smör
1/2 dl strösocker
11/2 dl vetemjöl

Fyllning
6–8 inlagda persikohalvor
2 dl hallon
11/2 msk strösocker
1/2 msk potatismjöl

Smultopp
100 g smör
1 dl rörsocker strö
1 dl vetemjöl
1 dl valnötter
11/2 dl müsli, gärna rostad

Annons

Garnering
florsocker
kryddgrönt
hallon
persikoklyftor

Servering
vispad grädde el vaniljvisp
Ugn 225°, 200°

 

Gör så här

 

1. Pajbotten: Tärna smöret. Nyp ihop det med socker och mjöl till en grynig massa. Placera smulorna i smord pajform, 24–26 cm i diam. Du kan sätta fast ett smort bakpapper i formens botten. Förgrädda smulorna 5–7 min på 225°.

2. Fyllning: Ta ut formen och sänk värmen till 200°. Dela persikorna i skivor eller klyftor och placera i formen. Lägg hallonen i en bunke, strö över socker och potatismjöl och vänd runt. Fördela hallonen över persikorna.

3. Smultopp: Tärna smöret. Nyp ihop det med rörsocker och mjöl till en grynig massa. Hacka valnötterna. Tillsätt ¾ av müslin och valnötterna till blandningen och blanda om till en smulig massa.

4. Strö müslismulorna samt resterande mängd müsli över hallonen och grädda i nedre delen av ugnen i 20–25 min.

5. Sikta lite florsocker över och garnera med kryddgrönt, ev hallon och persikoklyftor. Servera med vispad grädde eller vaniljvisp.

 

Läs mer

Hemgjord vaniljvisp

Fru Bråttoms smulpaj

Hallonpaj med choklad

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell

 

 

Läs också:

Dela
(118)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…