Annons

Annons

Smörgåstårta med lax och räkor

Hälsa våren välkommen med lyxig smörgåstårta! Den här lyxiga varianten går också att göra på stora polarbröd eller hönökaka. Då behövs sex stycken "halvor".

Dela
(62)

Smörgåstårta med lax och räkor

10 port
3 smörgåstårtbottnar, ca 24 cm i diam

Fyllning
200 g skalade räkor i lag
50 g kallrökt lax
3 hårdkokta ägg
1/4 finhackad gul lök
2 dl crème fraiche
2 msk kaviar, typ Kalles
1/2 dl hackad dill
300 g färskost naturell
3 krm salt
1 krm vit peppar

Annons

Toppkräm
3 dl vispgrädde
100 g färskost naturell
3 msk kaviar, typ Kalles
1/4 finhackad gul lök

Garnering
1 kg räkor med skal
300 g rökt lax i skivor
4 hårdkokta ägg i skivor
20 g röda romkorn, t ex forell
dillkvistar
1 skivad citron
3 sparrisstänglar

Kantgarnering
ca 3 dl hackad gräslök

 

Gör så här

1. Fyllning: Häll av lagen från räkorna. Tryck ut vätskan ur räkorna. Finhacka lax, ägg och lök. Blanda alla ingredienser till fyllningen, smaka av med salt och peppar.

2. Lägg ut en botten på ett runt uppläggningsfat. Bred på hälften av fyllningen. Lägg på ett nytt lager bröd. Bred på resten av fyllningen och avsluta med ett lager bröd.

3. Toppkräm: Vispa grädden hårt. Blanda den med färskost, kaviar och lök. Bred blandningen ovanpå tårtan och på kanten.

4. Garnering: Skala räkorna. Snurra ihop laxskivorna till laxrosor. Garnera med dem och räkorna. Skiva äggen och lägg på. Klicka ut romkorn, stick i dillvippor, skivad citron och sparris (rå).

5. Garnera kanten med gräslök.

 

Läs mer

Vår bästa smörgåstårta

Varm smörgåstårta med kantareller

Lyxig smörgåstårta med lax & räkor

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson


Läs mer om:

Dela
(62)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…