Annons

Annons

Smördegsinbakad lax med hollandaisesås

Smördegsinbakad lax är lättlagad och god bjudmat! Den kallrökta laxen och goda ostkrämen lyfter rätten till nya höjder och med lite hollandaisesås blir det en riktig festmåltid!

Dela
(412)

Smördegsinbakad lax

Festligt och gott med inbakad lax! Foto: Anders Norrsell

Recept smördegsinbakad lax med grönsaker

4 port

450 g frysta tinade smördegsplattor
150 g färskost
1 förp krasse
1 citron, rivet skal
100 g kallrökt lax
700 g skinnfri hel laxfilé

Pensling
1 ägg

Garnering
250 g sockerärter
250 g cocktailtomater

Annons

Hollandaisesås
150 g smör
3 äggulor
1 tsk pressad citronsaft
2 msk vatten
½ tsk salt
lite kajennpeppar

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Lägg smördegsplattorna lite omlott och kavla ihop dem till en jämn platta stor nog att täcka hela laxen runt om. Blanda färskosten med klippt krasse och rivet citronskal. Strimla den kallrökta laxen och rör sedan ner i blandningen.

2. Bred ut färskostblandningen på den hela laxens ovansida och lägg laxen med färskostsidan neråt mitt på smördegen. Vik upp smördegens kortsidor på laxen. Svep därefter över de båda smördegsarkens långsidor och tryck ihop skarven.

3. Lägg laxen med skarven neråt i en bakpappersklädd långpanna eller ugnsform. Pensla smördegen med uppvispat ägg och gör ev några snitt i smördegen. Baka mitt i ugnen ca 30 min.

4. Ansa sockerärterna och koka dem i lättsaltat vatten, låt rinna av. Lägg tomaterna runt laxen när 10 min av tiden i ugnen återstår.

5. Hollandaisesås: Smält smöret i en kastrull. Vispa samman äggulor, citronsaft och vatten i en skål. Placera skålen över vattenbad och värm under vispning tills blandningen tjocknar. Tillsätt därefter smöret i en tunn stråle under fortsatt vispning. Smaka av med salt och peppar.

Tips! Använd helst fryst smördeg i det här receptet. Blir det smördeg över kan du skära ut fina mönster eller figurer att dekorera med.

 

Läs mer:

Frasiga laxpaket

Frasig och god laxpizza

Laxpiroger


Läs mer om:

Dela
(412)




Annons


Annons

Laddar nästa sida…