Annons

Annons

Smakrik fruktkaka med chokladkräm

Dela
(0)

Fruktkaka med chokladkräm

Att marinera frukten tar lite tid, men det är det väl värt!

Fruktkaka
16–18 bitar
1 dl russin
1 dl hackade katrinplommon
1 dl hackade torkade fikon
ca 2 dl portvin
175 g mjukt smör
2½ dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g hackade nötter
100 g hackad mörk choklad
150 g riven mandelmassa
1 dl crème fraiche
Garnering
1 dl vispgrädde
1½ msk ljus sirap
100 g hackad mörk choklad
1 msk mjukt smör
färska fikon
nötter
Ugn 175°

Annons

Gör så här
1. Lägg russin, katrinplommon och fikon i en burk. Häll portvin över. Låt dra minst 4 tim, gärna över natten.
2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning.
3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, nötter och choklad. Rör ner det i smeten tillsammans med mandelmassa, crème fraiche, frukt och portvin.
4. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1½ liter. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 tim. Låt svalna.
5. Garnering: Koka grädde och sirap några min. Ta från värmen och tillsätt chokladen. Rör om tills den smält. Klicka i smöret och rör till en slät glasyr. Bred glasyren på kakan. Låt stelna. Dekorera med fikon och nötter.

Av Boel Ottmer Foto: Pontus Ferneman

 


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…