Annons

Annons

Skaldjursgratinerad lax

Lyxig laxrätt som passar bra att bjuda på när man är många kring middagsbordet. Servera den med kokt pressad potatis och gurksås.

Dela
(11)

Skaldjursgratinerad lax med dill- och gurksås.

4–6 port
1 kg laxfilé
150 g fetaost
1/2 dl majonnäs
0,5–1 dl crème fraiche
2 msk finhackad dill
100 g skalade räkor

Topping
100 g kräftstjärtar
100 g skalade räkor
grovhackad dill
Garnering
rivet citronskal
dill

Annons

Servering
sockerärter
gurksås, se separat recept
kokt el pressad potatis

Ugn 150°

 

Gör så här
1. Putsa laxen och lägg den i en bakpappersklädd långpanna. Mosa fetaosten med en gaffel. Blanda fetaost, majonnäs, crème fraiche, dill samt räkor.

2. Bred ut röran på laxen, lämna lite lax utan röra utmed laxens sidor. Baka mitt i ugnen 18–20 min eller tills laxen har en innertemperatur på 50°.

3. Topping: Låt kräftstjärtarna rinna av, blanda dem och räkorna med dill.

4. Servering: Placera laxen på ett uppläggningsfat, koka sockerärterna och lägg runt laxen. Toppa laxsidan med skaldjursblandningen, garnera med dill och citronskal. Servera med gurksås, se separat recept, och kokt potatis.

 

Dill- och gurksås 
4–6 port
1/2 gurka
2 dl crème fraiche
1 dl vispad grädde (1/2 dl ovispad)
1/2 dl majonnäs
2 msk finhackad dill
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Garnering
riven gurka
dill

Gör så här
1. Tärna gurkan fint och blanda med övriga ingredienser.

2. Garnera med lite extra riven gurka och dill.

 

Läs mer

Hemmets bästa bjudrätter

Älskade lasagne – 3 favoriter

Fylld kycklinglårfilé och hasselbackspotatis

Gör succé med filé

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(11)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…