Annons

Annons

Baka en festlig semmeltårta

Semmeltårtan har gjort succé de senaste åren – och vi förstår varför. Som massor av semlor i en tårta, perfekt när man vill bjuda många på fika!

Dela
(273)

semmeltarta-recept

Är ni många runt fikabordet? Baka en semmeltårta, så får alla var sin semmeltårtbit.

8–10 bitar

25 g jäst
1½ dl mjölk, rumstemp
1 ägg
½ dl strösocker
ev 1–2 krm stött kardemumma
5–5½ dl vetemjöl
50 g smör, mjukt
1½ krm salt

Pensling
1 ägg

Fyllning och garnering
300 g mandelmassa
ca ½ dl mjölk
2½–3 dl vispgrädde
florsocker

Annons

Ugn 200°

Gör så här

1. Smula jästen i en skål och lös den i mjölken. Ta i ägg, socker, ev kardemumma och det mesta av mjölet (spara lite till utbakningen). Klicka i smöret. Arbeta degen smidig. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare några min. Låt jäsa under duk knappt 1 tim.

2. Smörj en form, ca 24 cm i diam, med löstagbar botten. Ta bort kanten. Kavla eller platta ut degen på formens botten (ev på ett bakpapper som kläms fast först). Skär med vass kniv 8–10 tårtbitar genom degen. Sätt fast kanten på formen. Låt jäsa under duk ca 30 min.

3. Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt svalna.

4. Skär genom kakan där du skurit ut tårtbitarna. Skär av locken på tårtbitarna. Placera underdelarna av bitarna med lite mellanrum på ett fat.

5. Fyllning och garnering: Gröp ur lite av innanmäteti varje bit. Riv mandelmassan och rör ihop den med mjölk. Klicka blandningen i urgröpningarna. Vispa grädden. Spritsa grädde på varje tårtbit. Placera locken ovanpå. Sikta över lite florsocker.

Tips! Det du gröpt ur från vetebrödet kan blandas med mandelmassan och mjölken.

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

 

Fler goda recept på semlor hittar du här >>

semlor-puff

 


Läs mer om:

Dela
(273)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…