Annons

Annons

Satsa på smakrika såser & kryddsmör!

Dela
(0)

Kryddsmör till grillat

Börjar tillbehören vid grillen att kännas uttjatade? Varsågod, här bjuder vi på sju nya, smakrika godingar!

Recepten är beräknade för 4 port.

Citron & pepparrot

Fräsch allroundsås!

Blanda 1 dl yoghurt 10 %, ½ dl crème fraiche och ½ dl majonnäs. Rör ner rivet skal av 1 citron, 1 msk citronsaft, 1–2 msk nyriven pepparrot (smaka dig fram) och ½ dl finhackad dill. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt 1 tim.

Ädelost & valnöt

Höjdare till nötkött men även till grönsaker!

Annons

Blanda 250 g kvarg och ½ dl gräddfil. Rör ner 140 g smulad ädelost och 1 finhackad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt 1 tim. Vänd ner 1½ dl hackade valnötter inför serveringen.

Paprika & mandel

En enkel variant av spanjorernas salsa romesco. Läcker till både kött och fisk.

Mixa i matberedare 250 g grillad paprika på burk, 100 g skållad, skalad sötmandel, 1 skiva dagsgammalt bröd, 1–2 skalade vitlöksklyftor, 1 msk balsamvinäger samt ½ tsk chilipeppar. Tillsätt 1–2 dl olivolja, lite i taget, till lagom konsistens. Salta, peppra och smaka ev av med mer vinäger och chilipeppar. Låt vila 1 tim.

Avokado & parmesan

Krämigt gott till allt!

Mixa med stavmixer 2 dl yoghurt 10 % med fruktköttet av 2 avokador, 2 dl rucolasallad och 1 msk pressad citron. Rör ner 1½ dl nyriven parmesanost. Smaka av med salt och peppar och ev mer citron. Låt stå kallt 1 tim.

Kapris & ansjovissmör

Passar fint till det mesta – fläskfilé, fisk, nötkött, grönsaker…

Blanda 100 g mjukt smör med 4–5 mosade ansjovisfiléer, lite ansjovisspad och 3 msk hackad kapris. Forma till en rulle med hjälp av plastfolie. Låt vila kallt minst 1 tim.

Ingefära & lime

Perfekt till grönsaker, lax och fläskkött.

Vispa 100 g mjukt smör vitt och luftigt. Blanda med 2 tsk finriven ingefära, rivet skal av 1 lime och ½–1 tsk sambal oelek (smaka dig fram). Smaka av med salt och peppar. Forma till en rulle med hjälp av plastfolie. Låt vila kallt minst 1 tim.

Bearnaisesmör

Lika frestande som såsen men betydligt enklare att göra!

Vispa 100 g mjukt smör vitt och luftigt. Koka ihop 1 finhackad schalottenlök, 2 msk vitvinsvinäger och 1 tsk torkad dragon, låt all vätska koka in. Vispa in lökhack, 1 äggula och 3 msk finhackad persilja i smöret. Smaka av med salt och peppar. Forma till en rulle med hjälp av plastfolie. Låt vila kallt minst 1 tim.

Av:Besse Lundquist  Foto: Erik Karlsson


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…