Annons

Annons

Satsa på en ny sorts semla!

Dela
(0)

Omväxling förnöjer – även på semmelfronten! Varför inte prova vår pösiga, goda längd med både nötcrème och kolasås?

3 längder/10 bitar

50 g jäst

31/2 dl mjölk, rumstemp

1 ägg

1 tsk salt

1 tsk stött kardemumma

Annons

1 dl strösocker

1 tsk hjorthornssalt

10–11 dl vetemjöl

125 g rumsvarmt smör

1 ägg till pensling

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Smula och lös jästen i lite av mjölken. Häll i resten av mjölken, ägg, salt, kardemumma, socker, hjorthornssalt (blandat i lite av mjölet) och mjöl. Klicka i smöret. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under duk minst 1 tim.

2. Forma degen till 3 längder och låt jäsa igen under duk på plåtar med bakpapper ca 30 min. Pensla ev med uppvispat ägg.

3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt svalna.

Fyllning

Skär av ett lock på varje längd. Gröp ur lite av innanmätet ur bottnarna. Rosta (i stekpanna) och finhacka 100 g hasselnötter. Blanda nöthacket med 2 askar nötcrème à 175 g. Vispa 7–8 dl vispgrädde. Fördela nötblandning i botten på längderna och klicka el spritsa grädde ovanpå. Ringla över lite kolasås. Lägg på locken. Pudra med florsocker.

Av Boel Ottmer

Foto: Erik Karlsson


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…