Annons

Annons

Säg hej då till rinnande ögon!

Rinner ögonen? Du är inte ensam. Ju äldre vi blir desto vanligare blir problemet. Men det finns hjälp! Leif Tallstedt, överläkare vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm, reder ut problemen och tipsar om de bästa lösningarna!

Dela
(30)

Så får du hjälp mot rinnande ögon.

Våra ögon behöver tårarna i allra högsta grad. Men ibland blir det för mycket av det goda, de vill liksom inte sluta rinna. Men bara lugn, du kan slippa dina tanttårar. Bara du vet varför de svämmar över.

Annons

—Det finns flera olika orsaker till rinnande ögon. En anledning är faktiskt att ögonen är torra, förklarar Leif Tallstedt, ögonläkare vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm.

Tårvätskan består av tre lager. Närmast ögat ligger ett slemlager som hjälper till att hålla fast tårarna vid hornhinnan, därefter finns en saltlösning och ytterst en oljig fet hinna.

—Denna feta hinna, ett lipidlager, produceras i kanten av ögonlocken, innanför ögonfransarna. Fungerar inte det bildas det för lite fett. Då försämras tårkvalitén och ögat kan bli torrt och sårigt, berättar Leif Tallstedt. Torra ögon är ett stort problem, mer än 25 procent har någon form av torrhet i ögonen.

När ögat är för torrt skickar hjärnan signaler till tårproduktionen om att ”här är något som stör som måste sköljas bort”. Därför ökar ögat sin produktion av tårvätska, men eftersom vätskan är defekt hjälper den inte lika bra. Då kommer nya signaler, tårproduktionen går på högvarv – och tårarna rinner över.

—Rinnande ögon är vanligt, men hur många som besväras vet vi inte, förklarar Leif Tallstedt. Men vi vet att problemet ökar med åldern.

En annan orsak till att ögat rinner är att tårkanalens muskulatur blir slappare med åren och då inte orkar suga upp lika mycket vätska som tidigare. Överskottet av tårar – som ska rinna ner i tårkanalen som sitter i ögonlockskanten – rinner då i stället över. Men eftersom vår tårproduktion också minskar med åren kan problemen med en minskad produktion och försämrat utsug ta ut varandra.

—Även om muskulaturen blivit försämrad får du inte problem med rinnande ögon, eftersom ögat inte har så mycket vätska att ta hand om. Och ögat blir därför inte lika torrt heller, berättar Leif Tallstedt.

Beror dina rinnande ögon på att du i grunden har torra ögon finns det i dag många olika receptfria tårersättningsmedel på apoteket.

—En ny rapport visar att det inte är så stor skillnad mellan medlen. Pröva dig fram till den konsistens du trivs bäst med, tipsar Leif Tallstedt. Vissa vill ha tjockare vätska, andra tunnare. Börja där och se om det hjälper mot dina rinnande ögon. Det är inget farligt att prova själv först innan du går till läkare.

Att ögonfransarna växer fel eller att ögonlocken är inåtvända, sjuka eller förslappade kan också få ögonen att rinna över. Men att våra ögon rinner ibland är inget konstigt.

—Det är helt normalt att ha rinnande ögon då och då, särskilt när det är kallt ute eller blåser, förtydligar Leif Tallstedt. Ögats skyddsmekanism påverkas av kyla och blåst.

En annan vanlig orsak till att ögonen rinner är att vi har ett stopp i tårkanalen. På S:t Eriks ögonklinik finns i dag flera olika operationsmetoder. Vilken typ av ingrepp man gör beror på var i tårkanalen stoppet sitter (se mer i rutan nedan). Men det kan också bli aktuellt med ett ingrepp om kanalen är väldigt trång.

—Har du mycket besvär av rinnande ögon och det är väldigt trångt kan du diskutera detta med din läkare.

Men precis som vid andra ingrepp är det alltid en avvägning om det inte är totalstopp i tårkanalen.

—Eftersom man går ner med en sond kan man kanske orsaka mer skada än nytta, betonar Leif Tallstedt.

 

Text: Christina Mellberg

Foto: Shutterstock

Läs mer:
Tack vare havtornsoljan slipper Mia torra ögon

Ny metod räddade Ullas syn!

Så fick Besse perfekt syn på 20 minuter

Olika operationsmetoder

Punktumoperation

En vidgande operation som oftast används när tåröppningarna är små och trånga. Operationen innebär att man öppnar tårpunktsöppningarna genom att göra hål i eller klippa upp dem. Ingreppet tar ungefär 15 minuter och du kan åka hem efter en halvtimme.

Silikonslangsoperation

Beroende på vilken typ av stopp du har i tårkanalen kan en tunn silikonslang vidga kanalen. Slangen träs genom kanalen ner i näsan under lokalbedövning och hela operationen tar ungefär en halvtimme.

För att vidga tårkanalerna och för att motverka att de växer igen får slangen sitta kvar i tre–sex månader och tas sedan bort.

Ny tårkanal till näsan

Man kan göra en ny kanal mellan tårsäcken och näsan genom ett kirurgiskt ingrepp i näsbenet. Operationen tar cirka en timme och görs antingen under narkos eller med lokalbedövning. Under operationen lägger man en tunn silikonslang eller ett glasrör från ögonvrån genom den nya tårkanalen ner i näsan. Oftast åker du hem senare samma dag.

Släpp loss känslorna

Ibland gråter vi för att vi är arga eller ledsna. Vissa forskare menar att gråten är kroppens sätt att rensa i vårt känslomässiga system. Och faktum är att gråten lugnar andningen när vi är stressade och gör oss mer avslappnade. Men tårarna är också en viktig signal till vår omgivning – den berättar ju hur vi mår. Så gråt när du behöver det, det mår både din kropp och själ bra av!

Visste du att...

...tårarna håller hornhinnan fuktig så att vi kan se bra?

...tårvätskan har en bakteriedödande funktion?

...det är först efter 4–13 veckor som nyfödda barn börjar producera tårar?

 

Krokodiltårar

Har du hört uttrycket ”att gråta krokodiltårar”, falska tårar? Krokodiler kan förvisso fälla stora tårar men inte för att de är ledsna, snarare tvärtom. Att de gråter beror nämligen på en reflex som utlöses när de tuggar i sig sitt byte! Precis som andra djur har krokodiler en tårfilm, men det är, menar forskarna, bara vi människor som gråter av känslomässiga skäl.


Läs mer om:

Dela
(30)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…