Annons

Annons

Saftigt långpannebröd

Snabbt, praktiskt och gott! Morötterna gör långpannebrödet extra saftigt.

Dela
(137)

Saftigt långpannebröd

28 rutor
5 dl mjölk el vatten
50 g jäst (blå kronjäst)
½ dl rapsolja
200 g finrivna morötter
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
½ dl solrosfrön
4 dl vetemjöl special
ca 9 dl dinkelmjöl fullkorn

Pensling
1 äggvita
2–3 msk solrosfrön

Annons

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Värm mjölk eller vatten till 37° (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke. Häll över vätskan och olja, rör ut jästen. Tillsätt morötter, salt, sirap, solrosfrön och nästan allt mjöl. Spara lite dinkelmjöl till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Jäs den övertäckt, ca 30 min.

2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Platta ut den i en långpanna, ca 30×40 cm, klädd med bakpapper. Skär degen med en mjölad kniv i 28 bitar. Jäs under bakduk i ca 30 min.

3. Pensla degen med uppvispad äggvita, strö över solrosfrön. Grädda i mitten av ugnen 15–20 min. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.

 

Läs mer

Lättbakat långpannebröd 

Hembakat bröd är godast

Känn doften av nybakat bröd

 

Av Ellinor Varady

Foto: Erik Karlsson


Läs mer om:

Dela
(137)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…