Annons

Annons

Saftiga lingonrutor i långpanna

Saftigt brytbröd med bra mättnadskänsla och smak av lingon – mums! Rutorna bakas enkelt i långpanna och går bra att frysa in.

Annons

Lingonrutor i långpanna

20 rutor
25 g jäst
3 dl vatten, 37°
2 dl havregryn (gärna med fiber)
½ dl linfrön
½ dl neutral olja, t ex raps, solros
3/4 dl rårörda lingon
ca 1/3 dl lingon alt öka mängden rårörda lingon
2½ dl rågsikt
4½–5 dl vetemjöl special
1 tsk salt

Ugn 225°

Gör så här

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp i vattnet. Tillsätt havregryn och linfrön. Låt stå ca 15 min.

2. Tillsätt olja, lingon, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig. Tillsätt saltet och blanda degen ytterligare några min. Låt jäsa under bakduk, 40–50 min.

3. Forma degen till en rektangel på en plåt med bakpapper. Skär i rutor. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 15 min.

Läs mer:

Gunillas snabba bröd – klart för ugnen på 5 minuter!

Lättbakat valnötsbröd som jäser över natten 

Bästa nybörjarbrödet: Saftigt lingongrova 
Av Boel Ottmer
Foto: Pontus Ferneman

Läs också:

Dela
(501)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…