Annons

Annons

Saftiga kardemummasnäckor

Fyll vetesnurrorna med smör, mandelmassa och kardemumma! Lite citron är också gott i fyllningen.

Dela
(99)

Kardemummasnäckor

ca 50 st
1 sats grunddeg (recept längre ner)

Fyllning
150 g mjukt smör
3 msk strösocker
knappt 1 msk stött kardemumma
200 g riven mandelmassa
rivet skal av 1½ citron
1 msk pressad citronsaft

Annons

Pensling & garnering
1 ägg
1 tsk strösocker
1 tsk stött kardemumma

Ugn 225–250°

Gör så här

1. Blanda och låt degen jäsa enl grundrecept.

2. Fyllning: Rör samman fyllningen.

3. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel à ca 50×30 cm. Bred på fyllningen och rulla samman. Skär rullarna i bitar och lägg i bullformar. Låt jäsa under duk i minst ½ tim.

4. Pensla med lätt uppvispat ägg. Blanda socker och kardemumma. Strö det ovanpå.

5. Grädda mitt i ugnen 8–10 min.

 

Grunddeg

50 g jäst

5 dl mjölk, ca 22 °

3/4 tsk salt

½ tsk stött kardemumma

1 1/4 dl socker

1 ägg

13½–14½ dl vetemjöl special

150 g smör, mjukt

 

Gör så här

1. Smula ner jästen i en degbunke och rör först ut den i lite av mjölken och häll sedan i resten.

2. Tillsätt salt, kardemumma, socker, ägg och ca hälften av mjölet. Klicka i det riktigt mjuka smöret.

3. Häll i resten av mjölet, förutom lite som sparas till utbakningen. Arbeta samman till en lös och slät deg. Låt jäsa övertäckt i minst 1 tim.

 

Läs mer

Ljuvliga hallonbullar

Bulliga vaniljrutor i långpanna

Gifflar med blåbär och choklad

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(99)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…