Annons

Annons

Saftig saffransbutterkaka

Dela
(0)

Saffransbutterkaka i långpanna

Bara att bryta en bit eller två…

15 bitar
1 kuvert saffran (1/2 g) + 1 sockerbit
½ pkt jäst
3 dl rumstemp mjölk
2 krm salt
1 dl strösocker
2 krm stött kardemumma
1 ägg
9–10 dl vetemjöl
150 g mjukt smör
Fyllning
175 g smör
250 g riven mandelmassa
1 dl russin
1 rivet äpple
Pensling
ägg
Glasyr
1 dl florsocker
ca 1 msk vatten
Ugn 200 °

Annons

Gör så här
1. Mortla saffranen tillsammans med en sockerbit. Smula ner jästen i en bunke och lös den i mjölken. Tillsätt saffran, salt, socker, kardemumma, ägg och ca hälften av mjölet. Klicka i det mjuka smöret.
2. Tillsätt resten av mjölet, förutom lite som sparas till utbakningen. Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk 1–1½ tim.
3. Fyllning: Kavla ut degen till en rektangel, ca 60×30 cm. Rör ihop smör och mandelmassa. Bred det på degen. Strö på russin och äpple. Rulla samman.
4. Skär rullen i 15 bitar och fördela dem med snittytan uppåt i en långpanna, ca 25×35 cm, med bakpapper. Låt jäsa under bakduk 30–40 min.
5. Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt svalna.
6. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten. Garnera butterkakan med glasyr.

 

Gillar du att baka i långpanna? Här är tre andra ljuvliga kakor:

Ljuvliga vaniljrutor 

Marmorerad chokladkaka 

Kanelbullar i långpanna 

Av Boel Ottmer
Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…