Annons

Annons

Saftig plommonkaka under nöttäcke

Dela
(0)

Nötglaserad plommonkaka

Saftigt och gott med plommon, mandelmassa och nötter.

Nötglaserad mazarinkaka

14–16 bitar

Pajdeg

3½ dl vetemjöl

¾ dl florsocker

150 g smör

1 äggula

Fyllning

6–7 plommon

100 g mandelmassa

¾ dl strösocker

100 g mjukt smör

Annons

1 ägg

2 msk vetemjöl

Nötglasyr

150 g hasselnötter

100 g smör

1 dl strösocker

1½ msk vetemjöl

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Pajdeg: Arbeta snabbt samman mjöl, florsocker, smör och äggula. Använd gärna matberedare men tänk på att inte arbeta degen för länge. Låt vila svalt i minst 30 min.

2. Kavla ut degen och klä en smord pajform, ca 24 cm i diam, gärna med löstagbar botten. Låt stå svalt minst 20 min.

3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

4. Fyllning: Kärna ur och skär plommonen i klyftor. Riv mandelmassan och rör samman med övriga ingredienser till fyllningen. Fördela i pajskalet. Lägg plommonen ovanpå smeten.

5. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

6. Nötglasyr: Hacka nötterna grovt, det gör inget om några är hela. Smält smöret tillsammans med sockret. Tillsätt mjöl och nötter. Häll glasyren över kakan.

7. Grädda pajen mitt i ugnen ytterligare 25–30 min.

Av Boel Ottmer  Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…