Annons

Annons

Saffransknutar med kolasås

Vetebullar med saffran är så gott – och speciellt vårt recept på saffransknutar med ljuvlig kolafyllning! Bullarna passar perfekt att baka i förväg och ha i frysen. Bara att ta fram och tina när det vankas fika.

Annons

saffransbullar

ca 25 st

½ pkt jäst
2½ dl rumstemp mjölk
½ g saffran
½ tsk stött kardemumma
3/4 dl strösocker
½ ägg
6–7½ dl vetemjöl
90 g smör, mjukt
1/4 tsk salt
Fyllning
100 g smör, mjukt
ca 1 dl kolasås på tub

Pensling & garnering
ägg
pärlsocker

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Smula jästen i en bunke och lös den i mjölk.

2. Tillsätt saffran, kardemumma, socker, ägg och ca hälften av mjölet. Klicka i smöret.

3. Ta i resten av mjölet, spara lite till utbakning.

4. Arbeta degen smidig. Tillsätt saltet mot slutet så att det arbetas med de sista min. Jäs under duk, 50–60 min.

5. Rör samman fyllningen.

6. Kavla ut degen, ca 30×50 cm. Bred på fyllningen. Vik degen långsida mot långsida. Skär i remsor. Sno samman och lägg bullarna i formar. Jäs 30–40 min.

7. Pensla med lätt uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 8–10 min.

 

Läs mer:

Lussekatter 

Butterkaka med saffran i långpanna

Saftiga kardemummabullar

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

Läs också:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…