Annons

Annons

Saffransdoftande laxgratäng

Njut av en värmande fiskgratäng med spritsat potatismos i kväll! Saffran sätter härlig smak och färg på den gräddiga gratängsåsen. Virkbeskrivningen till den söta grytlappen hittar du förstås också i nr 47.

Annons

4 port


4 bitar (ca 800 g) benfri laxfilé
4 port potatismos
2 äggulor
Gratängsås
2 msk smör
2½ msk vetemjöl
2½ dl mellangrädde
½ dl fisk- el krabbspad
1 burk (170 g) krabba
1 pkt (0,5 g) saffran
1 dl riven ost
salt, peppar
Dekoration
dill
lime
Ugn 200°, 250°

Gör så här
1.
Salta och peppra på laxen. Lägg fisken i en smord ugnssäker form. Täck formen med folie och tillaga fisken mitt i ugnen 10 min på 200°. (Häll av och spara fiskspadet som bildats, det ska användas i såsen.)
2. Gratängsås: Smält smöret i en kastrull, tillsätt vetemjölet och rör om. Späd med grädde och fiskspad (krabbspad går också bra). Låt såsen koka under omrörning 3–5 min. Tillsätt krabba, saffran och riven ost. Smaka av såsen med salt och peppar.
3. Rör ner äggulorna i potatismoset. Spritsa eller klicka ut moset i formen. Häll gratängsåsen över fisken. Gratinera i mitten av ugnen ca 10 min på 250°.

 

Foto: Erik Karlsson

Dela
(0)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…